Konaković je rekao da podržava rad svih institucija u Bosni i Hercegovini ali je zatim upozorio i da se ne smiju baviti pakovanjem kriminalnih djela.

“Predmet interesovanja stalno trebaju biti političari, i ja i Izetbegović, Nikšić i drugi, svi koji vodimo procese, stalno trebamo biti pod lupom, kao i ljudi s kojima sarađujemo, naši saradnici. S tim zaista nemam problema, ali imam problema s praksom, koja se dešava od 2017/2018. godine. Uvijek pričamo o istim ljudima, vrte se isti dokazi”, izjavio je Konaković.

Zatim se osvrnuo na privođenje svoga prijatelja Gordana Memije, kontroverznog biznismena privedenog nakon što su mu pretreseni kuća i firma.

“Goran Memija, koji je moj prijatelj, koji je i ranije hapšen ujutro u 6, s dugim cijevima, kad je Avdo Avdić (op.a. novinar Istraga.ba) najavio hapšenje, jer je kupio bočicu kanabisovog ulja za nekog bolesnog, to se razvlačilo po tri dana i još uvijek nije dovedeno do kraja. Memija i Konaković, svi trebamo biti pod lupom javnosti, ali se od toga ne treba praviti zabava za javnost jer vaše kolege imaju bliskost s pravosudnim institucijama i prije nego se izdaju nalozi za pretrese. To zaista izgleda kao pecanje, uhvatiš ribu pa je vratiš u more, bez da se ikad išta dovelo do kraja s ozbiljnim dokazima”, rekao je Konaković.

Konaković je kazao i to da postoji dio uposlenih u pravosudnim institucijama, koji ne rade časno svoj posao a koje je okarakterizirao kao “pravosudnu mafiju”.

“Pozivam institucije da ozbiljno rade svoj posao, upozoravam sve da koji pakuju u ovom procesu, da se neće dobro provesti jer koliko je nedozvoljen kriminal, toliko je nedozvoljeno i pakovanje kriminala, ukoliko to radi neko iz pravosudnih institucija, kao što to rade dugi niz godina”, naglasio je Konaković.

Konaković je istaknuo i to da njega niko od policijskih i pravosudnih agencija nije kontaktirao, kao i da postoji mogućnost da “pravosudna mafija” to radi zarad nekih interesa i političke budućnosti. Na pitanje ko je pravosudna mafija, odgovara: “Oni koji su bili bliski režimu, čija djeca su zaposlena u neke javne institucije, koji zaista u ladicama drže neke stvari.”

“Interesantna je ova današnja priča, čini mi se da su i neki od advokata to komunicirali. Nemaju naloga za hapšenje i privođenje, nego samo za pretres na osnovu svjedočenja njihovih kolega, koji su ranije sklonjeni s predmeta zbog kontakta s kriminalnim organizacijama. To se mora dovesti do kraja, ili ove što prijavljuju i lažu ili ovi zaista imaju neki kontakt. Mi ćemo učiniti sve da ta priča dođe do kraja i ugleda svjetlo dana, niko nikoga neće štititi, ali niko nikome neće ni pakovati”, zaključio je Konaković ovu temu.

Osim Gordana Memije priveden je i šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović te nekoliko policajaca, a pretresi se vrše i kod direktora FUP-a Vahidina Munjića, za kojeg se špekulira da je također priveden.