Kada je o sportu riječ, Njemačka se najčešće povezuje sa svojim fudbalskim umijećem, pa se često zaboravlja da je ova zemlja i prava nacija zimskih sportova. Pogled na tabelu medalja svih vremena na Zimskim olimpijskim igrama pokazuje da je Njemačka osvojila više od 400 zimskih olimpijskih medalja od 1924. godine, ispred Norveške, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Njemačka je osvojila i najviše zlatnih medalja na Zimskim olimpijskim igrama – 150.

Njemačka će najvjerovatnije zadržati svoje vodstvo i nakon ovogodišnjih Igara u Pekingu budući da su na posljednjem Zimskim olimpijskim igrama, održanim u južnokorejskom Pyeongchangu, sportisti iz ove zemlje osvojili ukupno 31 medalju – najviše u 16 godina – što je bilo osam manje od Norvežana, koji na vječnoj listi imaju uaostatak od četrdeset medalja.

Za sportiste iz Sjedinjenih Američkih Država posljednje Igre bile su razočaravajuće. Osvojene 23 medalje bile su njihov najgori rezultat u dvadeset godina. Najbolja godina za američke zimske olimpijce bile su Igre održane 2002. godine, kod kuće u Salt Lake Cityju, kada su osvojili 34 medalje.

U tabeli su prikazane sve medalje koje su njemački timovi stekli, od nacističke Njemačke preko Njemačke podijeljene na Istočnu i Zapadnu do ponovnog ujedinjenja. Za Rusiju se računaju medalje Sovjetskog Saveza kao i one koje je osvojila delegacija ‘olimpijskih sportista iz Rusije’ koja je nastala zbog ruskog doping skandala 2015. godine. Ruskim sportistima i dalje je zabranjeno da učestvuju na Olimpijskim igrama pod ruskom zastavom.

(Izvor: Statista)