Nikada nije kasno da postignete ono o čemu sanjate, bez obzira na cijenu, pa čak i ako vam treba za to cijeli život. Godine su, na kraju, samo broj i bilo da ste maloljetan, punoljetan ili čak u penziji, sve se može postići. Tako i Salima Khan, 92-godišnjakinja iz Indije, uči čitati i pisati.

Khan je rođena 1931. i udala se u četrnaestoj godini, dvije godine prije nezavisnosti Indije 1947. Od malih je nogu uvijek htjela ići u školu. Ali kad je bila dijete, u njenom gradu nije bilo škole. Prije šest mjeseci, u pratnji supruga svoje unuke u Bulandshahru, u indijskoj državi Uttar Pradesh, na sjeveru te azijske zemlje, odlučila je ostvariti svoj životni cilj. Sve to uz učenike koji su najmanje osamdeset godina mlađi od nje.

Njena priča postala je poznata nakon što je video u kojem se pojavila brojeći od jedan do sto postao viralan. "Moji su me unuci prevarili da im dam više novca jer nisam znala brojati. Ti su dani prošli", rekla je smijući se za novine Times of India.

Volonteri iz vladine obrazovne inicijative identificirali su Khan kao potencijalnu učenicu i potaknuli je da ide u školu. Lakshmi Pandey, lokalna zvaničnica, rekla je da "njena priča učvršćuje uvjerenje da potraga za znanjem nema dobnu granicu". S druge strane, Pratibha Sharma, direktorica škole, dodala je da su učitelji oklijevali poučavati Khan, ali ih je njena "strast" za učenjem uvjerila.

Tako je, slijedeći njezin primjer, oko dvadeset i pet žena iz njenog sela krenulo na kurseve opismenjavanja, uključujući i dvije njene snahe. U Indiji je stopa pismenosti oko 73%, prema popisu iz 2011. godine.

Sada bi Khan htjela završiti osnovnu školu i tako postati najstarija osoba koja ga je završila. Do sada Guinnessov svjetski rekord drži pokojni Kimani Ng'ang'a Maruge iz Kenije, koji ga je postigao 2004. godine u dobi od 84 godine.