Malo je stranaka u kojima vlada takva disciplina, u kojima se tako sluša predsjednika, bespogovorno, da se ponekad čini da je u pitanju sekta, a ne politička partija. Članovi sekte obavljaju nekoliko funkcija u državi, ali se ipak dobrovoljno jave da predsjedniku budu vozači, jer ne žele više da budu potrčkala.

Nekolicina ih drugih odmah, i prije nego što predsjednik pritisne „submit“, lajka i šeruje statuse i briše negativne komentare, a ostali, postojano kao klisurine, čekaju njegov status da reagiraju.

U utorak je Elmedin "Wikipedija" Konaković pisao, brisao, prepravljao statuse o tome ko je, a ko nije državni službenik, kako se bira i kako se imenuju sudije Ustavnog suda, praveći tako kolut naprijed u saginjanju pred zahtjevima Dragana Čovića, koji svog kandidata Marina Vukoju želi instalirati u Ustavni sud, za što mu treba glas NiP-a, ali i njihovih koalicijskih partnera iz trojke. 

Za to vrijeme članovi njegove stranke sricali su napisano u statusu koji je Konaković objavio sat ranije, a u kojem je lirski raspoložen, bubao (a možda i Bubalo) rečenice poput: „Krvavim očima, dušama ovisnim o vlasti i prljavim jezicima koji nisu svojstveni nama Bošnjacima pokazuju tu veliku, suštinsku razliku među nama“, ili „Hoćemo li ovako kako nam predlažu dalje, psovkama, uvredama, korupcijom i kriminalom...“

Mnogima se učinilo da su nešto slično već pročitali, u statusu jedne političarke iz susjedstva, ali dobro sad.

Predsjednik statusom, a sektaši skokom. Valjda razočarani što su ispali iz vlasti, nipovci iz Unsko-sanskog kantona odlučili su reagirati, poslušati uputstvo predsjednika i pokazati suštinsku razliku između njih i drugih stranaka u tom dijelu Bosne i Hercegovine.     

Federalni parlamentarac iz Unsko-sanskog kantona Halil Bajramović, član Naroda i pravde, u sarajevskom hotelu „Holiday“ našamarao je Sulejmana Samardžića iz Narodnog evropskog saveza, inače savjetnika premijera USK Mustafe Ružnića. Nipovac Halil Bajramović, koji je u junu prošle godine prvostepeno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog krivičnog djela obmane pri davanju kredita i koji je debelo naplaćivao boravak migranata u vlastitim objektima, u liftu je nasrnuo na Samardžića jer će mu stranka ostati opozicija u Krajini.

Onda je Bajramović brže-bolje otrčao u studio N1 televizije kao pravi kadar NiP-a i hladno pred kamerama slagao da nije uopće dotakao Samardžića. Kada se ispostavilo da još hladnije laže, jer se pojavio snimak s nadzornih kamera na kojem se vidi kako udara nesretnika iz NES-a, onda je krenuo loš spin po mrežama i forumima kako se radi o montiranom snimku.

Normalno, sve što NiP radi a za što se sazna montirano je, od pisma kojeg njihov sekretar šalje o ponašanju u javnom prostoru i diskreditiranju premijera Fadila Novalića pa do montiranog snimka šamaranja političkog oponenta.

Sve je laž, tačno je samo ono što guru sekte kaže da je istina. Jer predsjednik je poručio da će skidati režim demokratskim ili nekim drugim sredstvima.

Bajramović je to doslovno shvatio.

I odlučio se za druga sredstva.