Nedavno je zarad političkog šićara i zadovoljstva stranačkog šefa ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović požurila zabraniti predavanje i druženje pod naslovom “Maternji jezik – stub državnosti BiH” u “Kući znanja” u Drugoj gimnaziji zato što je skup organizirao OO Žena SDA Sarajevo. Razgovor o maternjem jeziku i Danu žena nazvala je “političkom promocijom”.

“Kako mi je direktor rekao, on je prostor ustupio trećem licu za obilježavanje Dana maternjeg jezika ne znajući da će to zapravo biti zloupotrijebljeno u svrhu političke promocije. Naglašavam da je zakonom zabranjena svaka vrsta političkog djelovanja i okupljanja u školama i oštro osuđujem ovakvo ponašanje političke organizacije koja stoji iza ovog poduhvata”, kazala je Hota-Muminović za (ne)zvanični stranački portal zaprijetivši kako će “poduzeti dodatne korake”.

“'Kuća znanja' bila je jedan od naših prijedloga zbog simbolike, ima poveznicu s temom naše tribine, ali na kraju smo se odlučili za drugu lokaciju. Ovo su smiješne priče, ali one su primjerene neozbiljnim dužnosnicima ili prolaznicima u vlasti. Ne postoji niti dogovor, a kamoli ugovor, narudžbenica, faktura ili bilo kakav drugi dokument na temelju kojeg bi bilo ko ozbiljan započinjao bilo kakve zakonom predviđene radnje. Imamo svoje programske ciljeve i postupamo u skladu s njima, a na opstrukcije neefikasnih smo navikli. Naša ciljna grupa na ovoj tribini nisu niti učenici niti neko ko ima ikakve veze s njima. To je tribina čija je svrha pokušaj zaštite od bahatih nasrtaja jedne od ugroženih vrijednosti naše države – maternjeg jezika. Prijetnje nekakvim istragama ne shvatamo ozbiljno jer ozbiljni ljudi kada spomenu glagol 'istražiti', sigurno imaju u vidu postojanje nekog od dokumenta koji dokazuje da je dogovor postignut”, kazala je za Stav Alma Balić, predsjednica OO Žena SDA Centar Sarajevo, dodajući kako je “sporni plakat” koji okolo pokazuju botovi NiP-a samo jedan od draftova pozivnice za razgovor o maternjem jeziku i položaju žena, a ne finalna verzija.

Da nije tragično, kaže, bilo bi smiješno da resorna ministrica problematizira tribinu zbog mjesta održavanja, koje se svakako iznajmljuje, zaboravljajući da je jedno od krucijalnih pitanja njenog Ministarstva upravo maternji jezik. Potez ministrice možda i nije tako neobičan uzmemo li u obzir da je jedan od programa koji podržava tzv. “Trojka” tzv. zajednički jezik, a da je njezin šef u Kantonalnoj vladi predsjednik njima partnerske Naše stranke koji se srami svog nacionalnog identiteta.