Uoči izbora za Europski parlament u junu, Njemačka je snizila starosnu granicu za učešće na 16 godina. To je čini najvećom od samo nekolicine država u EU koja dozvoljava ljudima mlađim od 18 godina da glasaju. Austrija, Belgija i Malta već su dale pravo glasa za 16 i 17-godišnjake, a Grčka će dozvoliti svakome ko napuni 17 godina u 2024. da učestvuje u glasanju u junu.

Oko 4,8 miliona mladih Nijemaca – plus oko 300.000 mladih iz drugih zemalja članica EU koji žive u Njemačkoj – imat će pravo da glasaju po prvi put. Grupa čini relativno mali udio u ukupnom stanovništvu Njemačke od 64,9 miliona, ali je ipak veća od stanovništva mnogih drugih članica. A s obzirom na to da je na europskim izborima 2019. došlo do značajnog porasta učešća mladih birača, možemo se nadati dobrom odzivu ove novonastale grupe.

Međutim, krajnja desnica snažno se dodvorava mlađim biračima, tako da bi ovo snižavanje starosne granice za glasanje moglo dovesti do povećanja učinka stranke Alternative für Deutschland (AfD).

Najnoviji podaci sugeriraju da starosna grupa od 15 do 24 godine ima znatno pozitivnije mišljenje o Europskom parlamentu od ostatka njemačkog stanovništva, ali da je ta pozitivnost u oštrijem padu od ostalih starosnih grupa. Nedavni podaci pokazuju da 41 % Nijemaca između 15 i 24 godine ima pozitivan stav prema parlamentu, u poređenju sa 34 % ukupne populacije. Bio je na najvišim nivoima svih vremena od 51 % prije samo nekoliko godina 2021. Slično tome, dok je 75 % mlađe starosne grupe vjerovalo da će imati jači Europski parlament 2021. godine, to je palo na 51 % u 2024. godini.

Slika je, međutim, na kraju ona koja sugerira ambivalentnost. Ova mlađa starosna grupa još uvijek smatra članstvo u EU “dobrom stvari” i 84 % vidi prednosti za Njemačku. I dok je njihov nivo zadovoljstva demokratijom u EU pao na 58 %, povjerenje u sam Europski parlament poraslo je na 63 %.

Politički TikTok

Europski parlament je direktno izabrana institucija Europske unije – i jedina direktno izabrana transnacionalna parlamentarna skupština u svijetu. Ovi glasači po prvi put u Njemačkoj imat će izbor između 35 političkih stranaka, ali ima razloga vjerovati da će mnogi od njih izabrati AfD, stranku koja ima korijene u mekom euroskepticizmu, ali koja sada više teži tvrdom euroskepticizmu, desničarskom populizmu i djelomično čak i ekstremizam.

Ovu starosnu grupu TikTok politizira. Velika većina prima političke informacije putem društvenih medija i ne koristi „tradicionalno“ političko novinarstvo. Njemačke političke stranke i političari su relativno neiskusni, pa stoga odsutni s platforme ili neuspješni u osvajanju. Značajan izuzetak ovdje je AfD. Za razliku od svojih rivala, AfD ima vrlo profesionalno prisustvo u TikToku, posebno usmjereno na mlađu generaciju. Na putu ka evropskim izborima, to je njemačka politička stranka s najviše lajkova.

Glavni kandidat AfD-a za izbore za Europski parlament 2024., europarlamentarac Maksimilijan Krah, posebno je popularan na platformi i može se pohvaliti više od pola miliona lajkova na svojoj ličnoj stranici. Krah je poznat po svojim etnonacionalističkim mišljenjima i otvoreno je hvalio autokratske sisteme. Krah je pod istragom njemačkog pravosuđa zbog primanja isplata od Rusije u vezi sa svojim radom kao poslanik u Europskom parlamentu. Jedan od njegovih akreditiranih parlamentarnih pomoćnika je također uhapšen i stavljen pod istragu nakon što je optužen za špijuniranje za Kinu – iako sam Krah zbog toga neće biti pod istragom.

Krah je insistirao da će nastaviti kao vodeći kandidat AfD-a uprkos istragama.

Čini se da je AfD-ov TikTok sadržaj usmjeren prema publici koja je pesimistična po pitanju budućnosti i sklona emocionalno nabijenom i otvoreno pojednostavljenom političkom svjetonazoru. Naglašen je govorom mržnje, ali i „šaljivim“ tonom.

I sasvim sigurno, čini se da AfD postaje sve popularniji među njemačkim mladim ljudima. Prema nedavnoj studiji, Jugend in Deutschland 2024 (Youth in Germany 2024), oko 22 % mladih od 14 do 29 godina bi glasalo za AfD. Mnogi od njih će u junu biti u grupi onih koji prvi glasaju.

Ovo signalizira potencijalnu veliku promjenu u glasačkom ponašanju. Na europskim izborima 2019. 30 % njemačkih birača starosti od 18 do 29 godina glasalo je za Zelene, a 13 % za CDU/CSU, kršćansko-demokratski politički savez desnog centra. Sve ostale stranke dobile su manje od 10 % – a AfD je došao na sedmo mjesto sa 7 %.

Vidljiv je i upadljiv rodni jaz. Mlade žene su bile sklonije glasanju za Zelene, dok su se mladići opredjeljivali za konzervativne ili liberalne stranke. Ovaj rodni jaz je posebno jak kada je u pitanju AfD, koja je prilično „muška“ stranka kada su u pitanju njeni kandidati, njeni birači i njen program. Na europskim izborima 2019. 14,6 % muškaraca (svih uzrasta) glasalo je za AfD, ali samo 7,6 % žena.

Oslanjajući se na ovaj poziv, Krah, koji se ponosi time što je otac osmoro djece od tri različita partnera, obilato dijeli savjete za izlaske na TikToku. U jednom postu savjetuje „Ne gledajte pornografiju, ne glasajte za Zelene, uživajte na svježem zraku, izađite na svjež zrak, zauzmite se za sebe, budite samouvjereni, gledajte pravo ispred sebe. …Pravi muškarci su desničari, pravi muškarci imaju ideale, pravi muškarci su patriote...”

Da li će se ovaj očigledan apel pretvoriti u glasove među mladima koji su nedavno dobili pravo glasa u Njemačkoj – a posebno njenim muškim tinejdžerima, postat će očigledno u narednim sedmicama. Ostale stranke će morati uzeti u obzir ako žele izbjeći ostavljanje mlade generacije sklone euroskeptičnoj i antidemokratskoj agitaciji.