Tokom noći između 28. i 29. aprila 1945. godine, Adolf Hitler i Eva Braun se vjenčavaju, samo nekoliko sati prije nego što su oboje okončali živote samoubistvom. Braun je upoznala Hitlera dok je bila zaposlena kao pomoćnica Hitlerovog zvaničnog fotografa.

Odgajana u katoličkoj porodici srednje klase, Braun je provodila vrijeme s Hitlerom van pogleda javnosti, zabavljajući se skijanjem i plivanjem. Ona nije imala nikakvog vidljivog utjecaja na Hitlerovu političku karijeru, ali je dala izvjesnu porodičnu dimenziju u životu diktatora.

Odana do kraja, odbila je da napusti berlinski bunker ukopan ispod kancelarije dok su se Rusi približavali.

Istog dana Amerikanci oslobađaju koncentracioni logor u Dahau. Pet stotina vojnika njemačkog garnizona koji su čuvali logor ubijeno je u roku od sat vremena. Američki oslobodioci su bili užasnuti zatečenim prizorima mršavih tijela pronađenih u željezničkim vagonima i u blizini krematorija.

U logoru je preživjelo 33.000 ljudi, od kojih 2.539 Jevreja. Dahau, koji se nalazi oko 12 milja sjeverno od Minhena, bio je prvi koncentracioni logor koji je osnovao nacistički režim, samo pet sedmica nakon što je Hitler došao na vlast. Najmanje 160.000 zatvorenika prošlo je kroz glavni logor i još 90.000 kroz njegovih 150 ogranaka raštrkanih po južnoj Njemačkoj i Austriji. Medicinski eksperimenti, u rasponu od proučavanja efekata smrzavanja na toplokrvna stvorenja do liječenja namjerno izazvane malarije, vršeni su na zatvorenicima. Najmanje 32.000 zatvorenika umrlo je od neuhranjenosti i mučenja u samom logoru, a nepoznat broj ih je transportovan u gasne komore Aušvica. U logoru je 11. septembra 1956. godine postavljeno spomen obilježje.