Nova pošiljka vakcine Pfizer bit će isporučena Izraelu 1. augusta umjesto u septembru, najavio je u nedjelju izraelski premijer Naftali Bennett.

Sve rezerve vakcina koje Izrael posjeduje predviđa se da će biti potrošene do 31. jula. Kao rezultat toga, osobe mlađe od 18 godina neće primiti prvu dozu sve dok ne stigne nova pošiljka, budući da između primanja prve i druge doze mora proći najmanje 21 dan.

Izrael trenutno ima oko 200.000 doza Moderne, koje su odobrene samo za odrasle, ali zahvaljujući novom dogovoru kampanja vakcinacije nastavit će se uskoro.

"Nekoliko sedmica radimo na rješavanju pitanja vakcinacije. Drago mi je što jutros mogu objaviti da smo nakon niza razgovora s izvršnim direktorom Pfizera Albertom Bourlom zaključili dogovor o pomicanju sljedeće isporuke vakcina na 1. august. Bit će vakcina za sve", izjavio je Bennett te dodao kako bi se svi trebali imunizirati što prije ako to već nisu učinili.

Prošle sedmice Izrael je objavio da je postigao dogovor o razmjeni vakcina s Južnom Korejom. Prema uvjetima sporazuma, Izrael je Južnoj Koreji isporučio oko 700.000 doza, koje će im biti vraćene kada Sjeverna Koreja dobiju sljedeću isporuku vakcina, piše Jerusalem Post.

Imunokompromitirani pacijenti moći će odmah primiti treću dozu vakcine Pfizer, izjavio je u nedjelju ministar zdravstva Nitzan Horowitz. Medicinski radnici koji provode kampanju imunizacije utvrdit će ko osim njih ispunjava uvjete. Primjerice, Horowitz govori kako će se među prioritete najvjerovatnije ubrojati i pacijenti s transplantiranim organima.

Podsjetimo, Izrael i dalje bilježi sve veći broj dnevnih slučajeva zaraze virusom korona. Početkom juna utvrđeno je da je oko 10-20 ljudi svaki dan novi prijenosnik virusa. Trenutno Izrael na dnevnoj bazi broji nekoliko stotina pozitivnih osoba na COVID-19. Kada je riječ o prošloj sedmici, broj novooboljelih na dnevnom nivou nije se spuštao ispod 500 slučajeva. Broj aktivnih slučajeva, koji je prije samo nekoliko sedmica pao na manje od 200, trenutno iznosi gotovo 4.000.