Ljudska civilizacija kao i većina prirodnih procesa imaju dva lica. Za definisanje događaja i novih pojava koje postaju značajna obilježja jednog mjesta i vremena često su nužne nove riječi i termini.

U kontekstu tragičnih dešavanja u Palestini nužno je podsjetiti na tešku sudbinu europskih Jevreja iz čijih stradanja su nastali termini: pogrom, genocid i holokaust.

Prvi oblik supremacije bijelaca u Južnoj Africi se veže za početak kolonizacije od strane Nizozemaca 1652. godine.

Aparthejd je bio sistem institucionalnog državnog rasnog razdvajanja stanovništva u Južnoafričkoj Republici od 1948. do 1994. godine. Aparthejd je riječ iz afrikaans (burski) jezika koja znači “razdvajanje”, ili “stanje odvojenosti”, doslovno “apart-hood”. Njegova prva zabilježena upotreba bila je 1929. godine.

Ratna dešavanja na Balkanu tokom devedesetih su iznjedrile termin etničko čišćenje, a višestruka Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu imala je i elemente urbicida i kulturocida.

Domocid sirijskog naroda

Surovost sirijskog režima u kombinaciji sa vojnom podrškom njegovih saveznika predstavljaju jedno od najtežim stradanja civila u 21. stoljeću. To je nastavak totalnog uništenja gradova kakvo je zadesilo Hamu 1984. godine.

Relativno nova riječ u ratnom rječniku 21. stoljeća je ‘domicid’. Ona opisuje uništavanje kuća i drugih zgrada, čineći urbana područje neprikladnim za stanovanje. A UN tvrdi da se upravo to događa u Gazi nakon 7. oktobra.

Preko 60% infrastrukture u Gazi je uništeno ili oštećeno. Više od 90% stanovništva Gaze je raseljeno. Ovo je zapanjujući nivo razaranja i prisilnog raseljavanja bez presedana, koji se dešava pred našim očima, poručuju iz UNRWA.

Dr Ammar Azzouz je postdoktorski saradnik Britanske akademije i Somerville College. On je istraživač u Školi za geografiju i životnu sredinu Univerziteta u Oksfordu. Fokusiran je na istraživanje utjecaja rata na urbano okruženje u vrijeme rata i mira.

Azzouz je studirao arhitekturu u Homsu u Siriji, gdje je rođen i odrastao. Od početka sirijske revolucije, više od polovine kvartova Homsa je uništeno. Godine 2011. preselio se u Britaniju kako bi završio postdiplomske studije i doktorirao na Univerzitetu u Bathu. Od tada se više nikada nije mogao vratiti u Homs.

Azzouz je stekao široko priznanje kao istraživač, akademik, arhitekta i pisac. Njegovo istraživanje o inkluzivnim i raznolikim gradovima, kulturnom naslijeđu, arhitekturi i ratu, rekonstrukciji i prisilnoj migraciji predstavljeno je na različitim platformama kao što je New York Times, Razgovor, The New Statesman, kao i u akademskim časopisima kao što su International Journal of Urban and Regional Research. i Urbane studije, Promjena tokom vremena, CITY, AntipodMiddle East Eye, New Lines Magazine…

Azzouzova prva knjiga, “Domicid: Arhitektura, rat i uništavanje doma u Siriji” (Bloomsbury, 2023.), nudi svježi uvid u ulogu arhitekata u vrijeme rata. Istražuje kako je arhitektura žrtva sukoba i ukazuje na nužnost da buduća rekonstrukcija gradova treba odražavati želje i potrebe lokalnih zajednica. Predgovor je napisao Lyse Doucet, jedan od prepoznatljivih međunarodnih dopisnika BBC.

Prije nego što je prešao u akademske vode, Azzouz je radio u privatnom sektoru, u Arupu. Osnovao je i vodio nekoliko istraživačkih projekata na teme vezane za prisilne migracije, uništavanje gradova i kulturno naslijeđe. Jedan od njegovih projekata uključivao je intervjue sa raseljenim ljudima pogođenim ratovima, kao i akademcima koji istražuju ratove i gradove u različitim periodima historije i u različitim geografskim područjima (npr. Španija, Poljska, Bosna i Hercegovina i Sirija).