Društvo | 03.11.2023.

Sandžak je uz Gazu

Novi Pazar: Dvadeset hiljada Bošnjaka na skupu podrške Palestini

“Mi smo narod koji je preživio genocid i možda dodatno zbog toga osjećamo ovoliku tugu zbog jednog naroda koji je trenutno u najtežoj situaciju na svijetu.”

R.I.

Prema procjenama organizatora i izvora iz Policijske uprave Novi Pazar, noćnom protestu i šetnji “Za slobodu, za mir za Palestinu”, u organizaciji Udruženja žena “En-Nisa”, sinoć je prisustvovalo između 15 i 20 hiljada ljudi, javlja Anadolu.

Predsjednica udruženja “En-Nisa” Azra Šemsović navela je kako je skup organiziran iz potrebe da se svijetu pokaže da iako je hrabrost stati na stranu dobra, na stranu istine i na stranu pravde, Novi Pazar ima čast što ima hrabre, ima istinoljubive, i ima saosjećajne ljude. Ona je navela da se toliki broj ljudi okupio samo kako bi dao podršku Gazi, podršku svim Palestincima. Palestincima muslimanima, Palestincima kršćanima i da bi dali podršku živima, te da se glasno kaže da se ubijena djeca i civili nikada neće zaboraviti.

“Ovaj protest i šetnja koje smo organizovali samo su odraz naše tuge za Gazom. Jednostavno ne možemo samo sjediti i gledati kako Izrael vrši genocid nad nedužnim civilima, ženama, muškarcima i djecom u Gazi. Ako već ništa drugo ne možemo, makar možemo izaći na ulice i pokazati nezadovoljstvo, brigu i želju da očigledan genocid prestane. Imam dvoje djece i otkako je Izrael krenuo brutalno da ubija djecu, bebe, samo zamislim da moja djeca nisu bezbjedna makar jedno večer i već mi se srce slama. Mislim da su se večeras svi koji su došli u jednom trenutku stavili u tu situaciju i osjetili bol u grudima. Znate, mi smo narod koji je preživio genocid i možda dodatno zbog toga osjećamo ovoliku tugu zbog jednog naroda koji je trenutno u najtežoj situaciju na svijetu. Protestom želimo da uputimo poruku svim međunarodnim organizacijama da ne šute na očigledan genocid Izraela nad Gazom, da ga zaustave i omoguće humane uslove za ranjene, starije, žene i djecu. Da prestane okupacija Gaze koja traje decenijama unazad ne samo ovih dana. Želimo mir u Gazi, mir u Palestini i da jednom, ako Bog da, i mi posjetimo Kuds i uživamo u ljepotama Palestine koja treba ostati Palestincima”, navela je Šemsović.

Na skupu je upućena i dova za narod Palestine, emitirane su i poruke podrške Palestini predstavnika javnog života Novog Pazara, na trgu su bile izložene i potresne fotografije razaranja i ubijanja u Gazi koje je načinio fotograf Motaz Azaiza.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Novi Pazar: Obilježen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave

Manifestacijom “Zaimov do- da se pamti” čuva se sjećanje na Zaima Imamovića i saborce

Dan bošnjačke zastave - simbol nepokolebljive snage

Kako je pao Vijenac, "bastion srpstva"