Belgijska naučno-istraživačka stanica na Antarktiku suočava se s prvim slučajevima COVID-19, uprkos tome što su radnici u potpunosti vakcinisani i smješteni u jednoj od najudaljenijih regija svijeta.

Od 14. decembra najmanje 16 od 25 radnika Polarne stanice „Princeza Elisabeth“ zarazilo se virusom.

Dužnosnici kažu da su slučajevi zasad blagi.

„Situacija nije dramatična. Iako je bilo neugodno morati staviti u izolaciju određene članove osoblja koji su se zarazili virusom, to nije značajno utjecalo na naš rad. Također, svim stanovnicima ove regije ponuđena je mogućnost da privremeno napuste svoje domove, za njih bi bio osiguran avionski let 12. januara, ali svi su izrazili želju da ostanu i nastave s radom“, rekao je Joseph Cheek, jedan od voditelja istraživanja na ovoj stanici.

Prvi pozitivan test zabilježen je 14. decembra kod ekipe istraživača koja je stigla sedam dana ranije. Oni i drugi koji su bili pozitivni stavljeni su u karantin, ali je virus nastavio kružiti.

Osoblje koje dolazi u stanicu mora biti vakcinisano i testirano na virus. U stanici su dva ljekara hitne pomoći, a novi dolasci u ispostavu obustavljeni su dok se virus ne neutralizira.

Važno je istaći i to da ovo nije prvi put da su istraživačke stanice na Antarktiku pogođene izbijanjem virusa korona. Prošle godine, značajan broj čileanskog vojnog osoblja sa sjedištem u istraživačkoj stanici „Bernardo O'Higgins“ bio je zaražen virusom s kojim se svijet već godinama bori, piše BBC News.