Na naslovnici novog broja sedmičnog lista “Stav” nalazi se intervju s Radomirom Radetom Zoranovićem, bosanskim pravoslavcem, patriotom i borcem Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji poručuje da su njegovi saborci i on i dalje spremni braniti svoju zemlju.

“Dođe li do sukoba, postanu li oni neizbježni, još uvijek ima nas koji smo spremni braniti ovu zemlju. Naravno, tu su Bošnjaci broj jedan, oni su garant opstanka ove zemlje, i, nažalost, mali broj nas pripadnika drugih naroda koji Bosnu i Hercegovinu prihvatamo kao svoju jedinu domovinu. Što se mene tiče, ja ću je braniti opet ako bude trebalo. Ne mogu kako sam 1992. godine, zbog zdravlja, ali mogu kako mogu”, istakao je ovaj učesnik u organizaciji otpora Agresiji na BiH, pripadnik najprije Patriotske lige, a onda i Prve slavne viteške brigade.

Radomir Rade Zoranović bio je i član državne vojne delegacije na mirovnim pregovorima u Ženevi u januaru 1993. godine. Penzionisani je natporučnik Vojske FBiH. Dobitnik niza priznanja, između ostalih i Plakete Grada Sarajeva. Član je Upravnog odbora Udruženja “Prva slavna viteška brigada”. Rade je i ratni vojni invalid.

Dietmar Nietan, koji se susreo i fotografirao s Nikšićem, u prvoj je verziji saopćenja SDP-a predstavljen kao generalni sekretar ove stranke. Nakon naših rekcija na društvenim mrežama u kojima smo upozorili rukovodstvo SDP-a da se generalni sekretar SPD-a zove Kevin Kühnert, saopćenje je promijenjeno i gospodin Nietan je dobio novu funkciju – sekretar grupe zastupnika SPD-a u Bundestagu. No, zapravo ni to nije bila puna istina jer se radi o blagajniku SPD-a, a informacija o tome nalazi se na zvaničnoj internet-stranici ove stranke. No, zbog čega je zapravo SDP gospodinu s fotografije davao veću funkciju nego ju je on stvarno imao  u svom tekstu otkrivaju Almir Mehonić i dr. Esnaf Begić.

Zastupnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Skupštini Kantona Sarajevo Jasni Duraković smijala se javnost, ali i kolege zastupnici kada je još kao član Saveza za bolju budućnost u januaru 2019. godine podnijela inicijativu Vladi KS u kojoj traži konačni obračun s vranama na području glavnog grada naše države. Tačnije, tada je predložila da se angažiraju lovačka društva koja bi radila na odstrelu vrana koje, kako je kazala, postaju sve veći problem Sarajeva i da su, prema tvrdnjama građana, njihova agresivna jata “zaposjela” naselja Otoka, Dobrinja i Grbavica.

Koliko god ova inicijativa zastupnice Jasne Duraković bila, u najmanju ruku, čudna, ostat će nepoznanica zašto su građani bili zapanjeni njenim riječima, a gotovo nikako ne reagiraju na nebuloze kojima nas u kontinuitetu obasipaju funkcioneri koji dolaze iz Naše stranke, političke opcije koja participira u vlasti u KS, inače partnerske stranke SDP-a i Naroda i pravde.

Nalozi Naše stranke na društvenim mrežama, koje su im “glavno oružje”, uopće ne liče na profile jedne ozbiljne političke stranke koji služe za komunikaciju s javnošću, već više na neku satiričnu, meme adresu za sve one zafrkante željne dobre šege u ovim tmurnim vremenima. Upravo na društvenim mrežama bivaju objavljivane sve inicijative i citati “urbanih gerilaca”, od lokalnog sve do državnog nivoa, koji su nerijetko meta sprdnje lovaca na dobru online zabavu. I to je tako samo zbog sveopće izgubljenosti njenih funkcionera. Što je najgore, svi su oni itekako masno plaćeni novcem građana. U novom broju“Stava” izabrali smo deset hit inicijativa, saopćenja i izjava funkcionera Naše stranke.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Jajare iz “Trojkine” Zvezdare 

POLITIKA
Mustafa Drnišlić: Banana demokratija ili demokratija u banani
Amir Telibećirović: Zašto Američkoj ambasadi ne smeta naziv Vilsonovo šetalište
Almir Mehonić, dr. Esnaf Begić: Podržali Juratović-Zovko plan i izmislili podršku njemačkog SPD-a
Mirza Abaz: Naša stranka kao društvo prekaljenih satiričara
Armin Hodžić: Dejan Jović razotkriva hrvatsku politiku prema Bosni i Hercegovini
Radomir Rade Zoranović: Ne popuštajte ni pedalj, mi smo i dalje spremni braniti svoju zemlju
Jakub Salkić: Bizaran način selektivnog prikupljanja otpada u Sarajevu
Sanadin Voloder: Rasizam je izuzetno prisutan u srednoj Evropi
Osman Softić: Arapski narodi podržavaju borbu Palestinaca
Bojan Budimac: Eliminacija centara za napade na Tursku

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Neshvaćen, neprihvaćen, ma koga briga (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Kad ti kiša sapere jaranovu krv s ruku (Amir Hasanović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Macbeth i vještice (Irfan Horozović)
HAZNA AŠKA: Ovo je opomena i upozorenje džahilima i gafilima (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Sanadin Voloder: Bosna je zemlja vakufa i vakifa
Amila Memić: Kozarčani su narod bogomdan
Alma Arnautović: U Liplju su počinjeni najokrutniji zločini nad bošnjačkim ženama i djevojčicama
Ammar Kulo: Učiti u ratu iz udžbenika pisanih prije rata
Amir Sijamhodžić: Sejad Ćatić – Oličenje dobrote
Jakub Salkić: Zahvaljujući medicini, bosanski je postao jezik nauke
Nedim Hasić: Uzeir-aga Hadžihasanović, jedna od najmarkantnijih osoba iz bošnjačke historije, bio je gorljiv borac za autonomiju Bosne
Izet Perviz: Gradina triklete Jerine

KULTURA
Hasan Eminović: U Stocu se kameni spavač probudio
Amir Sijamhodžić: Knjiga koja čuva prošlost i objašnjava budućnost