Revitalizacija palestinskih vlasti  jedna je od ključnih riječi planova – ukoliko postoje – za poslijeratnu Gazu. Nakon što je Mohammed Shtayyeh, premijer, podnio ostavku u februaru, Amerika i druge zemlje pozvale su Palestince da odaberu zamjenu koja bi mogla ujediniti Gazu i Zapadnu obalu i spasiti ih od sklerotičnog vodstva predsjednika Mahmouda Abbasa, koji je 19 godina na vlasti i za kojeg 88% Palestinaca misli da bi trebao podnijeti ostavku. Umjesto toga, Abbas i njegovi prijatelji, zabrinuti zbog gubitka vlasti, imenovali su jednog od svojih, piše The Economist u svom novom broju

Godinama je Mohammad Mustafa bio ekonomski savjetnik Mahmuda Abbasa, šef Palestinskog investicijskog fonda suverenog bogatstva  i nekada ministar nacionalne ekonomije. Rekao je da želi "pravdu, slobodu, sigurnost, mir i prosperitet".

Ali mnogi su skeptični. "Zadržat će novac i moć kod predsjednika", tvrdi jedan biznismen u Ramallahu, palestinskom sjedištu vlade. Mustafa nema podršku niti onoga što je ostalo od Hamasa u Gazi, niti državne službe koju vodi Fatah, nacionalistička stranka na Zapadnoj obali.

Suočio se ranije i s optužbama za korupciju. WikiLeaks je otkrio da je 2006. američki konzul u Jerusalemu rekao da je njegovo imenovanje u Fond osmišljeno kako bi se fond "sigurnije stavio u ruke predsjednika Abbasa". Panamski papiri, gomila dokumenata koji su procurili 2016. godine, otkrili su da je Fond uložio milione dolara u firmu Arab Palestinian Investment Company, koja je uložila u poslove u kojima je Tareq Abbas, jedan od predsjednikovih sinova, bio involviran.

To su samo neki od razloga zbog kojih su brojni Palestinci odbili ponudu da preuzmu ministarske pozicije. Donatori su također oprezni. Njihova podrška je ključna za obnovu Gaze i održavanje palestinske ekonomije. Zapadni diplomati oklijevaju. Direktna američka pomoć pala je s gotovo  milijarde dolara godišnje na nulu od 2009.

Ipak, Mustafa je stekao poštovanje Palestinaca koji rade s njim. “On je dobar menadžer”, kaže bivši kolega. Ističu da je pod njim Fond zadržao svoju imovinu od gotovo milijardu dolara dok je također uplatio više od milijardu dolara u državnu blagajnu. Također je povećao svoj udio u lokalnoj imovini s 15% na preko 90%. A ako se i čini kao tehnokrata, to možda nije ništa loše. “Nakon Hamasa treba nam neko dosadan“, kaže jedan lokalni politički analitičar.

Ako doista počne rješavati bezbrojne probleme Palestinaca, možda će ipak dobiti neku podršku građana. Ali legitimitet dolazi samo iz glasačke kutije. Mustafa je obećao da će raspisati za izbore. Međutim, zasada još uvijek izbjegava određivanje datuma.