Grad Plave džamije,Topkapi palače, Taksima i Aja Sofije, otvara ovog proljeća telekomunikacijski toranj koji će vjerovatno postati važan simbol modernog grada.

Novi i futuristički toranj visok je 369 metara (589 metara nadmorske visine) i "traži osjećaj pokreta i ritma unutar svoje siluete, koji se mijenja kada ga gledate iz različitih pravaca oko Istanbula", objašnjava arhitekta iz studija Melike Altınışık Architects - MAA, sa uredima u Istanbulu i Seulu, zaduženaza projekt.

Radovi su započeli 2015. godine i sada su pri kraju. Zapravo, tehnički je već u funkciji dok će kao turističko središte biti otvoren krajem proljeća. U njemu će biti smješten dvokatni restoran na vrhu, bez ikakvih prepreka za uživanje na horizontu; osmatračnica s pogledom na grad, kafeterija i izložbeni prostor.

Zgrada također ima panoramska dizala s obje strane, što znači impresivno vertikalno putovanje prema poluotoku s jedne i prema obalama Crnog mora s druge strane.

Početna projektna dokumentacija predviđa da će ovaj novi toranj svake godine privući 4,5 miliona posjetitelja, koji sada čekaju kraj pandemije kako bi posjetili grad.

U aprilu 2019. ovaj je „novi Istanbul“ otvorio međunarodni aerodrom Istanbul, smješten na sjeverozapadnom obodu metropole na Bosforu, koji je u prvoj fazi trebao opslužiti 90 miliona putnika i koji sa nestrpljenjen strepnjom iščekuje njihov povratak.