Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raskinula je ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ugovor je potpisan prije deset godina, a izgradnja nikada nije počela zbog američkih sankcija kineskim kompanijama i nemogućnosti da se u Blok 7 ugradi američka tehnologija.

Elektroprivreda BiH nije prihvatila kineski prijedlog o alternativnim dobavljačima ključne opreme i cijeli projekat je doživio očekivani kraj. Podsjetimo da je vrijednost investicije trebala biti 1,5 milijardi KM.

Kako od Bloka 7 Termoelektrane Tuzla definitivno neće biti ništa, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine mora tražiti alternativu kako bi se održala energetska samostalnost. Premijer Nermin Nikšić je pronašao rješenje – izgradnja hidroelektrane na rijeci Drini.

– Gdje bi, preko Vijeća ministara, i naravno Državne komisije za koncesije, zajedno sa Republikom Srbijom dogovorili izgradnju tri hidroelektrane po principu 50-50 posto, gdje bi u ovih 50 posto Bosna i Hercegovina bila Elektroprivreda Republike srpske i Elektroprivreda BiH, kao ravnopravni partneri – rekao je Nermin Nikšić.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je osprena ekološka dozvola za izgradnju hidroelektrana na Drini. Naime, tokom 2018. godine Aarhus centar u BiH je osporio Rješenje o obnovljenoj ekološkoj dozvoli za HE Foča na rijeci Drini koju je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Rs 4. juna 2018. godine. S obzirom na to da je tužbu Aarhus centra odbacio Okružni sud u Banjoj Luci, a kasnije i Vrhovni sud Rs-a, konačna pravda je zadovoljena šest godina kasnije na Ustavnom sudu BiH koji je utvrdio da je prekršeno apelantovo pravo na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije. Presudom Ustavnog suda BiH, ukinuta je presuda Vrhovnog suda Rs-a iz 2021. godine, te je predmet vraćen Vrhovnom sudu Rs-a koji je dužan po hitnom postupku donijeti novu odluku po ovom predmetu - navodi se u saopćenju Udruženja.