“Mi [Mađari] nismo mješoviti... i ne želimo da postanemo mješoviti“, rekao je Orban u subotu. Dodao je da zemlje u kojima se miješaju Evropljani i neevropljani "više nisu nacije".

Orban je godinama iznosio slične tvrdnje, ali ovi komentari nisu neuobičajeni u krajnjoj desnici.

Katalin Cseh, europarlamentarka iz opozicione stranke Momentum, rekla je da je zgrožena premijerovim govorom.

“Njegove izjave podsjećaju na vrijeme koje mislim da bismo svi željeli zaboraviti”, kazala je ona.

Na Twitteru, Cseh se obratila pripadnicima mješovitih rasa u Mađarskoj: “Boja vaše kože može biti drugačija, možda dolazite iz Evrope ili šire, ali vi ste jedan od nas, i mi smo ponosni na vas. Raznolikost jača naciju, ne slabi je.”

Na Orbanove komentare ljutito je odgovorio i rumunski poslanik Alin Mituža. “Govoriti o rasnoj ili etničkoj 'čistoći', posebno u tako mješovitom regionu kao što je centralna i istočna Evropa, čista je zabluda i to opasna zabluda. Kao i gospodin Orban”, napisao je na Twitteru.

Orban je to rekao tokom godišnjeg govora u Baile Tuşnadu u Rumuniji, gdje je ranije iznosio glavne političke ideje ili ideološke pravce. Tamo je 2014. godine prvi put rekao da želi da izgradi “neliberalnu demokratiju” u Mađarskoj.

Ove godine, Orban je održao apokaliptični govor predviđajući pad Zapada i proricajući "deceniju opasnosti, neizvjesnosti i rata". Također je oštro kritizirao zapadnu vojnu podršku Ukrajini, pozicionirajući se kao glavni saveznik Moskve u Evropskoj uniji.

“Što modernije oružje NATO daje Ukrajincima, Rusi će više gurati liniju fronta naprijed… Ono što mi radimo je produžavanje rata“, rekao je Orban.

Mađarska je članica NATO-a, ali ekstremni desničar Orban već dugo ima tople odnose s Putinom i proveo je pet sati u Moskvi razgovarajući s ruskim liderom u februaru, neposredno prije ruske invazije. Govor je uslijedio dva dana nakon što je njegov ministar vanjskih poslova iznenadno otputovao u Moskvu na razgovore, što ga stavlja daleko izvan evropskog konsenzusa o ratu.

Orban je rekao da posao zapada ne bi trebao biti da se nada ukrajinskoj pobjedi, već da posreduje u mirovnom sporazumu. "Ne bismo trebali biti na strani Rusije ili Ukrajine, već između njih dvoje", rekao je on i dodao da politika uvođenja sankcija Rusiji nije uspjela.

Oleg Nikolenko, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, opisao je Orbanove tvrdnje kao "rusku propagandu".

Orban je osvojio četvrti uzastopni mandat na izborima početkom ove godine, a njegova vlada je optužena za gušenje slobode medija i nazadovanje demokratskim normama otkako je njegova stranka Fides osvojila vlast 2010. godine. Od izbjegličke krize 2015. godine Orbanova vlada koristila je antimigrantsku retoriku kao glavnu tema.

U subotu je često ukazivao na teoriju zavjere o "velikoj zamjeni", koja tvrdi da postoji zavjera za razvodnjavanje bijelog stanovništva SAD-a i evropskih zemalja putem imigracije. Rekao je da je to "ideološki trik internacionalističke ljevice da kaže da je evropsko stanovništvo već mješovita rasa".

On je naveo demografiju, migraciju i rod kao glavna bojna polja budućnosti.

Orbanov stav o Ukrajini izgubio je podršku među nekim od njegovih ranijih ideoloških saveznika, posebno poljskom vladajućom strankom Pravo i pravda, koja je kritizirala njegov dvosmislen stav o ratu.

“On je dalje od evropskog meinstreama nego ikada prije”, rekao je Péter Krekó, iz istraživačkog centra Political Capital u Budimpešti. “Mislim da on zaista vjeruje da će migracijski pritisci značiti da će ujedinjeni zapad uskoro biti gotov i da će svaka vlada postati krajnja desnica... Također je jasno da želi da Rusija pobijedi u ovom ratu.”

Orban se nada italijanskim izborima u septembru kako bi vratio desničarsku koaliciju, a također navija za povratak Donalda Trumpa 2024. godine. Sljedećeg mjeseca treba da otputuje u Dallas u Teksasu, gdje će se obratiti CPAC-u, velikom skupu američkih konzervativaca. Ranije ove godine, CPAC je bio domaćin posebne sesije konferencije u Budimpešti.

Čini se da će se kod kuće Orbanova bitka sa evropskim institucijama dodatno intenzivirati. Evropska unija zamrznula je nekoliko milijardi eura sredstava za oporavak namijenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za korupciju i vladavinu zakona. Orbanov oštar govor mogao bi biti znak da je mađarska vlada odustala od primanja sredstava.

"On tačno zna kakva bi reakcija bila na ovaj govor, i mislim da se priprema za nedostatak kompromisa", rekao je Krekó. “On želi da vodi simboličnu borbu umjesto da govori o mjerama štednje koje će morati uvesti.”