Vođa austrijske krajnje desnice, Norbert Hofer, neočekivano je dao ostavku prošlog utorka nakon višemjesečnih unutarstranačkih sukoba zbog sve većeg utjecaja Herberta Kickla, bivšeg ministra unutarnjih poslova i predstavnika tvrdog krila?! stranke.

Hofer, kojeg se smatra umjerenim licem FPÖ (Austrijske stranke slobode), preuzeo je stranačke uzde u oktobru 2019. godine, nakon odlaska prethodnog čelnika Heinz-Christiana Strachea. On je dao ostavku nakon korupcijskog skandala poznatog kao Ibizagate.

Skandal je izazvao pad koalicijske vlade konzervativaca i krajnjih desničara konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza i doveo do vanrednih izbora u septembru 2019. godine. Na biralištima se tada krajnja desnica srušila; imala je 16,2% glasova, deset posto manje nego na prethodnim izborima 2017.godine.

Odlazak Hofera nagovještava daljnju radikalizaciju krajnje desne stranke ako na kraju njegov nasljednik postane Herbert Kickl, koji je dodatno radikalizirao antiimigracijski diskurs i kritizirao antivirusne mjere, uključujući upotrebu maski. Kickl je prije nekoliko sedmica nagovijestio svoju težnju da bude čelnik te ultra desničarske stranke.

Norbert Hofer (50), inženjer, bio je na rubu pobjede na predsjedničkim izborima 2016. godine, koji su ponovljeni nakon što je FPÖ osporavao poraz temeljeći svoj zahtjev tvrdnjom o  pogrešakama u brojanju glasova. Postigao je najbolji rezultat za FPÖ ikada, sa 46,2% u drugom krugu.

No, pobijedio ga je aktuelni predsjednik Alexander Van der Bellen, čiji mandat završava sljedeće godine. Hofer bi se, kako špekulira austrijska štampa, mogao kandidirati na predsjedničkim izborima 2022. godine.

Podsjetimo kako je Hofer iznimno blizak s Miloradom Dodikom, a ta njihova bliskost traje već nekoliko godina i otvoreno je demonstrirana kada je Dodik pozvao Srbe koji žive u Austriji da glasaju za Hofera na predsjedničkim izborima.

Hofer je u predizbornoj kampanji 2016. godine, govoreći o nastojanju Republike Srpske da stekne što veću samostalnost, rekao da ima razumijevanje za tako nešto. “Ako se Bosna i Hercegovina odvojila iz tadašnje Jugoslavije – i to bez odluke naroda, onda se nastojanja Republike Srpske mogu lakše razumjeti”, kazao je on tada.

Nedugo potom, Hofer se pojavio kao gost ma mitingu Dodikovog SNSD-a u Banjoj Luci. “Veze između FPÖ-a, Dodika i njegove nacionalističke i proruske stranke SNSD-a su već dugo uske. FPÖ-u je stalo do glasova Austrijanaca srpskog porijekla”, pisali su tada bečki mediji.

List Der Standard objavio je tada da je Dodik pozvao Srbe koji žive u Austriji da “glasaju za FPÖ i nakon prvog kruga predsjedničkih izbora čestitao njihovom kandidatu Norbertu Hoferu, kojega je nazvao ‘prijateljem Srba’.” Dolazak u Banju Luku bila je uzvratna posjeta nakon Dodikovog odlaska u Beč, kada je Hofer, podržavajući secesiju RS, izjavio: “Nešto što ne pripada zajedno ne može ni srasti.”