Prva giga-tvornica upravo je nastala u Skellefteåu na sjeveru Švedske. Ova tvornica švedske grupe za električne baterije Northvolt "sinoć" je sastavila svoju prvu električnu baterijsku ćeliju, objavila je kompanija Northvolt koju su 2016. godine osnovali Šveđanin Peter Carlsson i Talijan Paolo Cerruti, dvojica bivših zaposlenika Tesle.

“Obilježavajući novo poglavlje u evropskoj industrijskoj povijesti, ovo je prva ćelija koju je potpuno dizajnirala, razvila i sastavila kompanija za baterije sa sjedištem u Evropi”, zadovoljno je dodao Northvolt. Ova kompanija, jedna od najvećih evropskih nada u pogledu baterija, već je dobila narudžbe za 30 milijardi dolara od evropskih automobilskih divova poput njemačkog BMW-a i Volkswagena ili švedskog Volva, s kojima planira drugu ogromnu tvornicu u Evropi.

Kada dosegne puni kapacitet, pogon mora proizvesti dovoljno baterija za milion električnih vozila svake godine, s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 60 gigavat sati (Gwh) i s ukupno 3.000 zaposlenih.

Ipak, azijski divovi i Tesla neće ostaviti teren otvorenim za evropske projekte, namjeravaju ugrabiti dio kolača za sebe. Tesla bi uskoro trebao pokrenuti svoju prvu tvornicu u Njemačkoj, a azijske grupe već imaju velike lokacije u Poljskoj i Mađarskoj.