Firme iz Njemačke, Austrije, Mađarske i Slovačke spremne su udovoljiti zahtjevu Kremlja da se registriraju u novom mehanizmu koji olakšava plaćanja u rubljama, izvijestio je 'Financial Times'.

Unatoč upozorenjima Evropske unije da bi takvim plaćanjima prekršili sankcije, distributeri energetika u ove četiri zemlje EU pripremaju se registrirati kod Gazprombanke u Švicarskoj, rekli su izvori za FT, kako bi ispunili uvjet plaćanja u rubljama.

Među njima bi bila dva najveća uvoznika ruskog plina: Uniper sa sjedištem u Düsseldorfu i OMV sa sjedištem u Beču. A do kraja maja i talijanski Eni mogao bi se pretplatiti na plaćanje u rubljama, iako još razmatra svoje mogućnosti, navodi 'FT'.

Ove srijede 'Bloomberg' je izvijestio da su četiri evropska kupca prirodnog plina već platila Rusiji u rubljama za isporuku, iako nije naveo koje.

Putin je prošlog mjeseca zaprijetio da će prekinuti isporuku plina zemljama koje ne plaćaju u rubljama. Rusija je u srijedu zaustavila isporuke u Poljsku i Bugarsku, što je dovelo do porasta cijena plina za 28 posto u Evropi. Gazprom je rekao da je do zastoja došlo jer dvije zemlje nisu ponudile plaćanje u rubljama.

Zemlje koje su u skladu s novom shemom plaćanja u rubljama moraju isplatiti Gazprombanku u eurima, koje bi firma potom pretvorila u rublje na drugom računu otvorenom na njeno ime.

Unatoč širokoj osudi ruskog rata protiv Ukrajine, Evropa i dalje uvelike ovisi o ruskoj energiji. Ukrajina je zatražila od najvećih svjetskih trgovaca energijom da u potpunosti prestanu s ruskom naftom.