Indija je kroz historiju bila politički saveznik protiv izraelske kolonijalne okupacije Palestine. Mahatma Gandhi, Nehru i drugi prvaci indijske borbe za nezavisnost osporavali su izraelsku okupaciju.

Indijska podrška Palestincima nije jenjavala ni nakon što je Indija službeno priznala Državu Izrael 1950. Tek nakon završetka Hladnog rata i prilike za kapitalističku ekspanziju, Indija je uspostavila formalne diplomatske odnose s Izraelom 1992. godine.

U sljedećim desetljećima principi su bili pritisnuti interesima. Indija i Izrael su 2006. godine potpisali Indo-izraelski poljoprivredni projekat za razmjenu najboljih praksi o povećanju raznolikosti usjeva i produktivnosti, uz programe stručnog usavršavanja. Bilateralna trgovina počela je rasti.

Od 2017. godine, samo tri godine nakon što je desničarska nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP) premijera Narendre Modija došla na vlast, Indija je postala strateški partner i koproizvođač izraelskog oružja, a dvije zemlje provode zajedničke vojne vježbe i ugošćuju policiju a vojska razmjenjuje posjete.

Otkako je Modi stupio na dužnost 2014. godine, oko 42 posto cjelokupnog izvoza oružja iz Izraela otišlo je u Indiju. Prema Stockholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (Sipri), isporuke oružja Indiji iz Izraela porasle su za 175 posto između 2015. i 2019. Dvije su zemlje također proširile svoju suradnju na području kibernetičke sigurnosti posljednjih godina.

Na ekonomskom planu, između 1992. i 2021., bilateralna trgovina porasla je na 6,35 milijardi dolara u 2021. sa samo 200 miliona dolara iz 1992. godine. Pod vladom BJP-a, jačanje odnosa između Indije i Izraela prešlo je s okvira ekonomskih interesa na ideološku sinergiju.

Zajednička nit koja ih spaja je krajnje desni nacionalizam, koji poziva na isključenje, ako ne i protjerivanje, svih ostalih koji se ne pridržavaju ekskluzivističkog identiteta koji su dodijelili državi.

U tom kontekstu, lik muslimana postao je meta nasilja u Indiji, dok su za izraelsku državu Palestinci prepreka kolonijalnoj ekspanziji; za hinduističke nacionaliste iz BJP-a, muslimani predstavljaju korupciju purističke hinduističke nacije. Ovo je Palestinizacija indijskih muslimana.

Usvajanje izraelske taktike eksplicitno je promovirao indijski diplomata Sandeep Chakravorty, koji je 2019. godine ustvrdio da bi hindusi trebali usvojiti izraelski model u Kašmiru. Stoga ne čudi da u Kašmiru indijska vojska koristi civile kao živi štit, baš kao što to čini Izrael na okupiranim palestinskim teritorijima. Ova nezakonita praksa je naišla na međunarodnu osudu.

Kada je Indija 2019. donijela amandman na Zakon o državljanstvu, nudeći amnestiju nemuslimanskim ilegalnim imigrantima iz susjednih država, proizraelska zagovaračka skupina pod nazivom StandWithUs ponudila je svoju podršku BJP-u. Tadašnji generalni konzul Izraela za Južnu Indiju Dana Kursh također je branio taj potez rekavši da "Indija kao suverena nacija ima pravo" donijeti amandman.

Prema Human Rights Watchu, otkako je BJP došao na vlast, “poduzeo je razne zakonodavne i druge radnje koje su legitimirale diskriminaciju vjerskih manjina i omogućile nasilni hinduistički nacionalizam”. Takva institucionalizacija rasizma omogućila je hinduističkim ekstremistima u Indiji i jevrejskim naseljenicima u Palestini da javno pozivaju na smrt muslimana i Arapa, dok hinduistički i jevrejski izraelski ekstremisti uživaju gotovo potpunu nekažnjivost.

Palestinci u Izraelu i muslimani u Indiji bili su diskriminirani, fizički napadani, pa čak i ubijani jer ih sigurnosne snage ne samo da ne uspijevaju zaštititi, već povremeno aktivno sudjeluju u napadima. U obje države, pravosuđe je postalo produžetak vladine ideologije.

Drugo područje preklapanja je rušenje kuća. Izrael rutinski ruši palestinske domove kao oblik kolektivne kazne, ostavljajući hiljade ljudi bez krova nad glavom. U Indiji su kuće muslimana navodno povezanih sa nedavnim antivladinim protestima takođe srušene.

Doista, tokom godina, indijsko-izraelski savez proširio se izvan ekonomske saradnje na dijeljenje rasističkih, nasilnih praksi, pri čemu jedna često pomaže prikrivanju nedjela drugih. U međuvremenu, njihovi zapadni saveznici ostaju promatrači dok se kršenja ljudskih prava nastavljaju odvijati.

Na globalnom nivou, sa sve većom pojavom desnog populističkog vodstva, indijsko-izraelski savez opasan je recept za svjetsku ekspanziju rasizma i islamofobije.

Ismail Patel je autor knjige “The Muslim Problem: From the British Empire to Islamophobia”. Takođe je gostujući istraživač na Univerzitetu u Leedsu i predsjedavajući britanske nevladine organizacije Friends of Al-Aqsa.