Britanskom hirurgu zabranjen je ulazak u Francusku. Ghassanu Abu-Sitti, koji je trebao govoriti u francuskom Senatu, rečeno je da je Njemačka izdala zabranu ulaska u cijeli Schengen. Hirurgu koji je svjedočio napadu na Gazu gdje je operirao tokom sukoba nije dopušten ulazak u Francusku gdje je danas trebao govoriti u francuskom Senatu.

Nakon što je jutros letom iz Londona stigao na aerodrom Charles de Gaulle sjeverno od Pariza, francuske su vlasti obavijestili profesora Ghassana Abu-Sittu, plastičnog i rekonstruktivnog hirurga, da je Njemačka nametnula zabranu njegovog ulaska u Evropu na području cijelog Schengena, javlajju danas francuski i britanski mediji.

Francuska policija rekla je da su njemačke vlasti, koje su Abu-Sitti prethodno odbile ulazak u Njemačku u aprilu, zabranile izdavanje vize na godinu dana, što znači da mu je zabranjen ulazak u bilo koju schengensku zemlju. Nije jasno je li Abu-Sitta bio svjestan toga prije nego što je odletio u Pariz. “Spriječavaju me da uđem u Francusku. Danas bih trebao govoriti u francuskom Senatu,” napisao je Abu-Sitta na mreži X, kojeg su parlamentarci iz Zelene stranke pozvali da sudjeluje na konferenciji u Senatu, gornjem domu Parlamenta, kako bi govorio o Gazi. Tema konferencije bila je: Francuska i njena odgovornost u primjeni međunarodnog prava u Gazi.

“U činu krajnje osvetoljubivosti, francuske vlasti uskraćuju mi pristup ranijem letu i inzistiraju na tome da me pošalju posljednjim letom natrag kasno navečer u London”, napisao je Abu-Sitta na X. Jelisejska palača je rekla da nisu znali da je Abu-Sitti odbijen ulazak u Francusku.

Tokom oktobra i novembra 2023. godine, na početku izraelskog napada protiv Gaze u kojem je od tada ubijeno više od 34 000 Palestinaca, Abu-Sitta je djelovao iz baptističkih bolnica al-Shifa i al-Ahli u Gazi. Tokom njegova 43 dana tamo, opisao je kako je svjedočio "masakru koji se odvija" u Gazi i korištenju municije s bijelim fosforom, što je Izrael negirao. Također je dostavio dokaze o svemu Scotland Yardu.

Raymonde Poncet Monge, iz stranke Zelenih, koja je organizirala konferenciju, rekla je da osuđuje policijsku akciju i rekla je da su kontaktirali ured ministra unutarnjih poslova, Géralda Darmanina, u pokušaju da dopuste Abu-Sitti ulazak ali bez uspjeha. “Kako Njemačka može izdati teritorijalne zabrane u cijelom schengenskom području? To je zapanjujuće! Ovo je novi korak u represiji svega što ima veze s Palestinom,” rekao je Poncet Monge, koji je kasnije putem videa objavio fotografiju Abu-Sitte kako prisustvuje konferenciji. "Ogorčeni smo što ne može biti prisutan među nama."

Međunarodni centar za pravdu za Palestince (ICJP), nezavisna organizacija advokata, političara i akademika koji podržavaju prava Palestinaca, nazvala je njegovo pritvaranje "neprihvatljivim uznemiravanjem globalno cijenjenog medicinskog stručnjaka".

U januaru je ICJP predao dokaze Scotland Yardu u vezi s navodima o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Gazi prema važećim zakonima Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući dokaze koje je predao Abu-Sitta. U priopćenju organizacije stoji: “Njemci planski ušutkavaju ključnog svjedoka izraelskih ratnih zločina. Ovo je uslijedilo nakon njihove akcije poduzete 12. aprikla kako bi se dr. Abu-Sitti zabranio ulazak u Berlin kako bi učestvovao na Palestinskom kongresu što je bio događaj koji je njemačka policija kasnije raspustila.”