Politika | 22.03.2021.

Odrubljivanje glava i žene u kućnom pritvoru

Partnerstvo Konakovića i tzv. “šejha” Ebu Enesa treba zabrinuti i javnost i sigurnosne službe

Konaković vjerovatno uopće nije razgovarao s graditeljskim poduzetnikom Muhamedom Ciftcijem već sa selefijskim “šejhom” Ebu Enesom. Moguće da je bilo riječ o ulaganju u “obrazovanje” Bošnjaka. Naime, Ciftci je puno poznatiji pod imenom “šejh” Ebu Enes i istaknuti je član selefijskog pokreta u Njemačkoj, gdje je 2007. godine bio i jedan od osnivača islamske škole. Pri toj školi osnovao je i udruženje “Poziv u raj” (“Einladung zum paradise”). Bio je pod nadzorom i njemačke i švicarske obavještajne službe jer se na predavanjima zalagao za islamsku državu, “odrubljivanje glava” i držanje “žena po kućnim pritvorima”. U Bosni i Hercegovini također je bilo pokrenuto udruženje “Poziv u raj”, koje je održavalo predavanja na kojima se promoviralo selefijsko učenje islama.

DAMIR HADŽİĆ

Prošle sedmice bili smo uskraćeni za komentare na društvenim mrežama predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića. I taman kad smo se zabrinuli zbog iznenadne šutnje i neoglašavanja, “procurile” su fotografije Konakovićeve posjete Turskoj. Uz Konakovića, u Ankari su bili i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur,  predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović.

Ova trojka, sudeći prema fotografijama, prvo je posjetila kompaniju “HNN Yapi” i njihovog predstavnika Muhameda Ciftcija, odnosno predstavnika projekta “Northgate Ankara”. S obzirom na to da se radi o firmi koja se bavi gradnjom naselja, opravdano se postavlja pitanje je li riječ o gradnji nekog budućeg naselja u Kantonu Sarajevo. Da i jeste tako, vjerovatno bismo se morali načekati jer projekt pod nazivom “Northgate Ankara” najavljen je čak 2015. godine, a do danas nije završena niti jedna planirana zgrada. Je li delegacija NiP-a bila upoznata s ovim dosadašnjim neuspjehom tog projekta, ne zna se, ali vrlo je moguće da s Muhamedom Ciftcijem nisu ni razgovarali oko graditeljskih projekata.

POZNAT KAO “ŠEJH” EBU ENES

Konaković vjerovatno uopće nije razgovarao s graditeljskim poduzetnikom Muhamedom Ciftcijem već sa selefijskim “šejhom” Ebu Enesom. Moguće da je bilo riječ o ulaganju u “obrazovanje” Bošnjaka. Naime, Ciftci je puno poznatiji pod imenom “šejh” Ebu Enes i istaknuti je član selefijskog pokreta u Njemačkoj, gdje je 2007. godine bio i jedan od osnivača islamske škole. Pri toj školi osnovao je i udruženje “Poziv u raj” (“Einladung zum paradise”). Prema pisanju medija bliskim njemačkim vlastima, odnosno prema izvještajima tamošnje obavještajne službe, zbog moguće prijetnje nadzirali su i školu i njenog osnivača Ciftcija. Osnivači su 2010. godine odlučili školu preseliti iz Braunschweiga u Monchengladbach, nakon čega je tamošnje stanovništvo protestiralo. Međutim, tada je Ciftci dao ostavku na sve pozicije, a predsjednik udruženja postao je Sven Lau, čiji je nadimak Ebu Adem. Ipak, udruženje je zatvoreno godinu kasnije. Osim toga, Lau se sumnjičio i da je organizirao proteste u Njemačkoj pod nazivom “šerijatska policija”.

Inače, u islamskoj školi koju je pokrenuo Ciftci obrazovanje se najviše vrši putem interneta i traje šest mjeseci. Upisnina je koštala osamdeset eura, a svaki mjesec posebno je trebalo uplatiti pedeset i pet eura. Direktno obrazovanje bilo je skuplje za oko stotinu eura. Također, Ciftci je 2016. godine u Njemačkoj nastojao pokrenuti Islamsku TV. Tada su njemački mediji pisali da se pretpostavlja da će programi i emisije biti emitirane iz inostranstva s obzirom na to da je Ciftci aktivan i u drugim zemljama. Upravo je u Švicarskoj policija alarmirana zbog Ciftcija. Naime, prema pisanju medija, 2010. godine na jednom seminaru koji su organizirale selefije u Švicarskoj prikazan je govor Ciftcija na snimku.

Cifti ili Ebu Enes na spornom snimku govori sljedeće: “Ljude koji su napustili vjeru, okrenuli leđa islamu ili koji nisu slijedili naređenja treba kazniti odrubljivanjem glave. To je kazna koja će im biti izrečena na ovom svijetu. Kazna odrubljivanja glave je kazna koja se primjenjuje samo u islamskoj državi u kojoj je prisutan islamski halifa. Naprimjer, ako se otac udalji od vjere, sin nema pravo ga kazniti. Ova dužnost pripada državi. Kada se dogodi takva situacija, kazna koja će mu se izreći je smrt odsijecanjem glave od strane države. Da li će i žene biti isto kažnjene? Postoje dva mišljenja po ovom pitanju. Jedno je da ženu treba držati u kućnom zatvoru dok ne dođe na pravi put, a drugo je da ih treba ubiti. Ali konačna kazna za muškarce je smrt.”

Radikalni stavovi izazvali su uzbunu u Švicarskoj, zbog čega je policija nadzirala ove seminare, a sporni snimak je komentiran i na švicarskim TV kanalima.

Je li moguće da si je Konaković dopustio propust i izložio se situaciji nakon koje će zasigurno biti pod istom vrstom nadzora kao i selefijski misionar Ciftci? Takvo nešto gotovo je nemoguće jer među Konakovićevim visokopozicioniranim političkim suputnicima veliki je broj aktivnih pripadnika selefijske zajednice. Naravno, bez da se selefije u Bosni i Hercegovini generaliziraju, Konakovićevi kontakti među pripadnicima ovog učenja krajnje su problematični. U selefijskoj zajednici može se čuti da Konaković ima direktnu podršku dava misionara Elvedina Pezića, koji okuplja veliki broj poštovalaca, prije svega radi svojih upečatljivih nastupa koji podsjećaju na šoumenske istupe evangelističkih svećenika. Pezić je često izazivao javnu sablazan svojim krajnje posprdnim stavovima o petstogodišnjoj islamskoj tradiciji Bošnjaka. Prema našim saznanjima, Pezić je, baš kao i Konaković, vrlo blizak i srpskom političaru Muameru Zukorliću, koji u Sandžaku okuplja veliki broj pripadnika radikalnog krila selefijske zajednice.

Dakle, prije će biti da Konaković s Ciftcijem ima neku vrstu političkog dila. Ona se može sastojati od ulaganja u infrastrukturu Konakovićeve stranke, u sponzoriranje političke kampanje i slično. Šta je Ciftciju i njegovoj bosanskoj bratiji moglo biti obećano kao protuusluga, treba zabrinjavati i javnost i sigurnosne službe.

CIFTCI JE AKTIVAN I U BOSNI I HERCEGOVINI

Takozvani “šejh” Ebu Enes aktivan je u “predavanjima” putem interneta, kao i organiziranjem hadža i umre. Prošle godine umra s ovim “šejhom” koštala je 1.389 eura, a hadž 2018. godine 4.585 eura. Ciftci govori turski, njemački, arapski, ali i bosanski jezik. Također, čest je gost i u Bosni i Hercegovini, gdje održava razna predavanja. Jedno je vrijeme i u Bosni i Hercegovini bilo pokrenuto udruženje “Poziv u raj”, koje je održavalo predavanja na kojima se promoviralo selefijsko učenje islama. Radi li se o istom udruženju kao u Njemačkoj, teško je reći, ali vrlo je zanimljivo da  se pojavljuje isto ime organizacije koja organizira vjerska okupljanja.

Dakle, ono što bi građane Bosne i Hercegovine, a posebno Kantona Sarajevo trebalo zanimati jeste odgovor na pitanje je li se Konakovićeva delegacija sastala s biznismenom ili tzv. “šejhom”? Ako se sastala s biznismenom Ciftcijem, sudeći prema projektu koji realiziraju u Ankari, vrlo je moguće da nam prijeti neka gradnja naselja kojoj se neće znati kraja. Ako su se sastali s vođom selefijskog pokreta u Njemačkoj tzv. “šejhom” Ebu Enesom, postavlja se pitanje o kakvom se davanju i pružanju usluge radi. Na koncu, ovo bi pitanje, osim sigurnosnih službi, trebali postavljati i Konakovićevi koalicijski partneri. Ili njih možda to uopće ne zanima?! U nekoliko smo navrata primijetili da je koalicija “Četvorke” potpuno nemoguć ideološki konstrukt koji ipak opstaje udružujući se prije svega na interesnoj razini, a zatim na zajedničkoj proizvodnji mržnje prema SDA. Bez obzira na to, zaista je smiješno kada SDP-ovci i našostrankaši optužuju SDA za nacionalizam i radikalizam dok im glavni koalicijski partner (po nekima i stvarni lider) posjećuje tzv. “šejhove” koji su se zalagali za “odrubljivanja glava” i držanje “žena po kućnim pritvorima”. Nıje li krajnje licemjerno govoriti o građanskoj državi koju navodno uništava SDA dok lider “Četvorke” sastanči s čovjekom koji je uoči zločinačkog eksperimenta pod imenom Islamska država promovirao istu tu državu?

Bitno je napomenuti i da se sve ovo dešavalo za vrijeme rekordnih brojeva zaraženih u Kantonu Sarajevu i donošenja novih mjera zbog pandemije. Također, zanimljivo je i da Konaković, koji je među najaktivnijim političarima na društvenim mrežama, nije ni riječi napisao o svojoj posjeti Turskoj.

Za kraj, Konaković i ostatak ekipe zajedno s Ciftcijem posjetili su i načelnika turske Općine Keçiören Turguta Altinoka, koji je ovu posjetu objavio i na svom Twitteru. Zanimljivo je da je načelnik Altinok napisao da ga je posjetio “predsjednik Kantona Sarajevo (odnosno premijer) Elmedin Konaković”. Da li se Konaković zaista tako predstavio ili je to nenamjerni lapsus načelnika, ostat će da nagađamo.

 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

BUDIMAC: Peglanje tursko-grčkih odnosa

Dedić: Vukoja će u Ustavnom sudu BiH biti puka ispostava Čovića

Nesagledive posljedice atentata: Evropa strahuje da joj se, nakon Fice, ne ponovi 1914. godina

Ibrahimović dočekao Izetbegovića u Podgorici