Očekuje se da će COVID-19 postati endemska bolest već 2024. godine, rekli su u petak rukovodioci američke farmaceutske kompanije Pfizer, javlja Anadolu Agency (AA).

"Vjerujemo da će COVID-19 preći u endemsko stanje, potencijalno do 2024.", rekla je globalna predsjednica Pfizer Vaccines Nanette Cocero.

"Mogla bi postati endemska bolest kada bi populacije širom svijeta imale dovoljan imunitet na vakcine, ili kada bi hospitalizacije i smrtni slučajevi stavljeni pod kontrolu", kazala je Cocero.

Glavni naučni direktor Pfizera Mikael Dolsten rekao je da će trajanje zavisiti od evolucije bolesti i koliko su vakcine efikasno raspoređene širom svijeta gdje su stope vakcinacije niske.

"Čini se da će u narednih godinu ili dvije neke regije preći na endemski model, dok će druge regije nastaviti u pandemijskom režimu", rekao je Dolsten.

Smatra da pojava novih varijanti bi mogla utjecati na to kako će se pandemija nastaviti.

Dok je pandemija, poput COVID-19, globalna epidemija koja se proširila na sve zemlje svijeta, endemija pogađa određene populacije ili zemlje.

Pandemija koronavirusa odnijela je više od 5,34 miliona života u najmanje 192 zemlje i regiona od decembra 2019. godine, sa više od 273 miliona prijavljenih slučajeva širom svijeta, prema podacima američkog  Univerzitetu "Johns Hopkins".