Ubrzo nakon ruske invazije na njegovu zemlju prošlog mjeseca, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy izvršio je pritisak na Evropsku uniju pozivajući na hitan prijem Ukrajine u evropski blok.

Iako je bilo mnogo izraza podrške za ubrzanje procesa u slučaju Ukrajine, malo je vjerovatno da će se ova država uskoro naći u Evropskoj uniji.

Ipak, novo istraživanje koje je provela YouGov, britanska međunarodna kompanija za istraživanje tržišta i analizu podataka zasnovana na Internetu sa sjedištem u Velikoj Britaniji, pokazuje da postoji neto podrška pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji u javnosti u četiri najveće države članice: Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji.

Španci najviše podržavaju ulazak Ukrajine u Evropsku uniju, sa šest od deset (60 posto) koji su spremni da vide da se ova agresijom pogođena država pridruži bloku. Samo 14 posto ispitanika se protivi.

Nasuprot tome, postoji samo ispodpolovična podrška za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji u Njemačkoj (46 posto), Italiji (45 posto) i Francuskoj (42 posto). Ipak, ovo i dalje predstavlja znatnu prednost u odnosu na broj onih koji se protive (30 posto u svakoj zemlji).

Ovo, također, predstavlja znatnu promjenu u mišljenju u Francuskoj i Njemačkoj, gdje je ovo pitanje postavljeno i krajem 2018. godine. Tada je samo 22 posto Francuza i 30 posto Nijemaca smatralo da Ukrajini treba dopustiti ulazak, a oboje su znatno nadmašili 47-49 posto koji su tada bili protiv.

Iako je moguće da su se stavovi promijenili u periodu prije nedavnog sukoba, postoje jaki dokazi koji ukazuju na to da je ruska invazija katalizator većeg dijela ove promjene.

Iako je u Francuskoj i Njemačkoj od 2018. godine porasla spremnost da većina zemalja o kojima je provedeno istraživanje pristupe Evropskoj uniji, to povećanje izraženo je samo u slučaju Ukrajine. U Francuskoj, neto pomak sa -27 na +12 iznosi 39 poena, što je mnogo više od drugog najvećeg povećanja (Albanija, porasla za 21 poen sa -43 na -22).

Isto tako, u Njemačkoj je povećanje neto podrške Ukrajini za pridruživanje Evropskoj uniji od 33 posto prilično ispred drugoplasirane Turske (porast za 21 posto sa -65 na -44).

Isto istraživanje, uzgred, pokazuje da je neto podrška ruskom članstvu u Evropskoj uniji znatno opala u obje te zemlje od 2018. godine, sa -40 na -69 u Francuskoj i sa -35 na -60 u Njemačkoj.

Osim Ukrajine, jedine zemlje koje imaju dosljednu podršku za pridruživanje Evropskoj uniji u sve četiri ispitane države su Norveška, Švicarska i Island, koje sve imaju podršku većine. Spremnost da se ove nacije prihvate sada je otprilike ista u Francuskoj kao i 2018. godine, iako je u Njemačkoj donekle opala, između sedam i deset neto poena.

Iako i dalje niska, podrška za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju također je porasla. U Njemačkoj sa -8 na +2, a u Francuskoj sa -34 na -16. Najveću podršku za ulazak u Evropsku uniju među zemljama u kojima je provedeno istraživanje Bosna i Hercegovina ima u Španiji, u kojoj je neto podrška +27, dok je u Italiji +4.

U Francuskoj podršku za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju daje 24 posto ispitanika, dok ih se 40 posto protivi. U Njemačkoj je za ulazak 35 posto, a protiv 33 posto. Samo 19 posto Španaca je protiv ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju dok ih je 46 podržalo ulazak. U Italiji je 37 posto ispitanika za ulazak, a 33 posto protiv.

Bosna i Hercegovina ukupno se nalazi na sedmom mjestu po podršci ispitanika iz Francuske, Njemačke, Španije i Italije za njen ulazak u Evropsku uniju. Ispred naše države su Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Ukrajina, Island, Švicarska i Norveška, a iza Albanija, Srbija, Kosovo, Izrael, Turska, Kazahstan, Maroko i Rusija.

(Izvor: YouGov)