Paul Pogba je već nekoliko sezona izgubljen slučaj. Vještina i kvaliteta Francuza nisu bili upitni, on je bio talenat zbog kojeg su veliki klubovi u Evropi bili spremni platiti koliko treba. No, kako je vrijeme prolazilo, zvijezda je tamnila, otišao je na mračnu stranu nogometa i sada je konačno uništio karijeru.

Talijanski antidopinški kaznio je francuskog fudbalera s četiri godine zabrane igranja. Nakon utakmice Juventusa protiv Udinesea (nije ni nastupio u toj utakmici), 20. augusta prošle godine, bio je pozitivan na hormon Dhea koji proizvodi testosteron. Juventus ga je suspendovao i smanjio u plaću na samo 2000 eura mjesečno. U oktobru je zatražio novu analizu i rezultat je bio isti. Sada je njegova kazna i službena. Također i kraj karijere.

Pogba kaže da je u "šoku", "slomljenog srca" nakon što je saznao za oštru kaznu. Žalit će se Sportskom arbitražnom sudu, instanci u kojoj će njegova glavna odbrana biti da je nehotice progutao zabranjenu supstancu. Talijansko tužiteljstvo ponudilo mu je dogovor kojim bi mu se kazna smanjila za pola, dvije godine, ako prizna krivicu, no Pogba je ponudu odbio uvjeren u svoju nevinost.

Pogba je uvijek bio kontroverzna osoba. Godine 2009. kada je imao samo 16 godina, objavio je da napušta francuski Le Havre kako bi potpisao za Manchester United, što je bio potez koji je razbjesnio Francuze i sve je skoro završilo na sudu.

Alex ferguson ga je spremao za igračla koji će godinama biti stub igre n jegovog tima, ali Pogba je stalno odugovlačio sa potpisivanjem ugovora da bi ga na kraju Sir Alex otjerao, optuživši ga za nepoštovanje kluba. Otišao je u Juventus, u Torinu je bio najbolji Pogba, četverostruki prvak lige, ali je 2016. prodan onome ko je najviše ponudio a njega. Opet ga je uzeo United za 105 miliona eura.

Pogba, sin gvinejskih imigranata je s Francuskom 2018. postao svjetski prvak ičini se da je tada sve krenulo nizbrdo. Imao je zategnut odnos sa Jos eMourinhom u Manchesteru, iako je s Portugalcem osvojio svoj jedini kontinentalni naslov, Evropsku ligu.

U septembru 2022. njegov brat Mathias i još tri osobe uhapšeni su pod optužbom da su osnovali oružanu bandu organiziranu za reketarenje. Paul Pogba je platio ono što su bili dužni u isto vrijeme kada je okončao njegov ugovor s Manchester Unitedom i kada je potpisao ugovor od 8 miliona eura neto godišnje kako bi se vratio u Juventus. Vjerovao je vješticama i vračevima tražeći od njih savjete za karijeru koja je već tada bila pod upitnikom zbog pisholoških problema.

Prošle sezone izišao je na teren samo šest puta u prvenstvu tri puta u Evropskoj ligi i jednom u talijanskom Kupu. Nije se vratio u reprezentaciju s kojom je svoju posljednju cijelu utakmicu odigrao u finalu Lige nacija koju je osvojio protiv Španije u oktobru 2021. Pol Pogba je danas samo sjena nekadašnje zvijezde čiju je karijeru obilježio ružan kraj.