Zavod za javnozdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavio je Plan distribucije Sinopharm i AstraZeneca vakcina, u dozama, koja je planirana za 23. i 24. august 2021. godine. Ovaj plan je napravljen za svih deset kantona i to za prvu i drugu dozu Sinopharm vakcine i prvu dozu vakcine AstraZeneca.

U Kanton Sarajevo bit će dostavljeno 17.200 prvih doza vakcine Sinopharm te dodatnih 3.430 vakcina za revakcinaciju, dok neće, što je zanimljivo, biti distribuirana više nijedna doza AstraZeneca vakcine. Također, u glavni grad naše zemlje naredne sedmiće neće doći ni Pfizer vakcina kojom se, valja podsjetiti, krišom vakcinisalo šest članova Vlade KS i to u zgradi Vlade, dok su onkološki pacijenti čekali na svoju dozu.

U kompletnoj priči o vakcinaciji ministara u Vladi KS koji su se, kako je potvrdio premijer Edin Forto, prema vlastitom priznanju vakcinisali 8. jula u svojim kabinetima Pfizerom, ostaje otvoreno pitanje gdje su izvršili revakcinaciju, tj. gdje su primili drugu dozu. 

Nije zgoreg dodati i to da su početkom mjeseca zamjenik premijera FBiH, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić i zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali 500.000 doza vakcina Sinopharm iz NR Kine, koje je FBiH kupila direktnom nabavkom od kineskog proizvođača. Ovo je dosad najveća pojedinačna isporuka vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu.

Iako je aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo bacala drvlje i kamenje na Vladu FBiH zbog "izostanka nabavke vakcina", sudbina je htjela tako da se stanovnici glavnog grada mogu vakcinisati i tako se zaštititi od zaraze jedino vakcinama Sinopharm koje je nabavila Vlada FBiH.