Vijeće Evrope međunarodna je organizacija uspostavljena s ciljem podržavanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u Evropi. Osnovano je 1949. godine, okuplja 46 država članica sa približno 675 miliona stanovnika od 2023. godine; posluje sa godišnjim budžetom od približno 500 miliona eura.

Organizacija se razlikuje od Evropske unije, iako ljudi ponekad ne razlikuju te dvije organizacije – dijelom zato što je EU usvojila originalnu evropsku zastavu, dizajniranu za Vijeće Evrope 1955. godine, kao i evropsku himnu. Nijedna država nikada nije pristupila EU a da prethodno nije pripadala Vijeću Evrope. Vijeće Evrope je zvanični posmatrač Ujedinjenih nacija.

Kao međunarodna organizacija, Vijeće Evrope ne može donositi zakone, ali ima mogućnost da podstakne sprovođenje odabranih međunarodnih sporazuma koje su države članice postigle o različitim temama. Najpoznatije tijelo Vijeća Evrope je Evropski sud za ljudska prava, koji funkcionira na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima iz 1953. godine.

Vijeće je zvanično osnovano 5. maja 1949. godine potpisivanjem Londonskog ugovora, osnivačkim statutom organizacije koji je postavio tri osnovne vrijednosti koje bi trebale voditi njen rad: demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava. Tog dana u Londonu ga je potpisalo deset država: Belgija, Danska, Francuska, Irska, Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo, dok su se Turkiye i Grčka pridružile tri mjeseca kasnije.

Bosna i Hercegovina članica je Vijeća Evrope od 24. aprila 2002. godine, a 47. članica, ako to odobri Ministarski komitet Vijeća Evrope postat će Kosovo. Prijem Republike Kosovo u VE 16. aprila ove godine odobren je od  Parlamentarne skupštine, u kojoj je apsolutna većina glasala za, a konačna odluka očekuje se tokom ovog mjeseca.