Prvi put u 70 godina indijske šume bit će dom gepardima.

Osam ih treba stići u augustu iz Namibije, domovine jedne od najvećih svjetskih populacija divlje mačke.

Njihov povratak u Indiju dolazi desetljećima nakon što je ova indijska autohtona životinja službeno proglašeno izumrlom 1952. godine.

Najbrža kopnena životinja na svijetu, gepard, može postići brzinu od 113 kilometara na sat.

Klasificirane kao ranjiva vrsta prema Crvenom popisu ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode, samo ih je oko 7.000 ostalo u divljini diljem svijeta.

Dužnosnici su objavili sporazum nakon što su posljednje dvije godine proveli radeći na tome kako prevesti životinje jer je indijski Vrhovni sud 2020. odlučio da se one mogu ponovno uvesti na "pažljivo odabranu lokaciju".

Prve grupe će biti smještene u državi Madhya Pradesh u Nacionalnom parku Kuno-Palpur, odabranom zbog terena pogodnog za geparde.

Očekuje se da će se preseljenje dogoditi kada Indija bude slavila 75 godina od nezavisnosti.

"Slavlje 75 godina od nezavisnosti obnavljanjem najbrže vodeće kopnene vrste, geparda, u Indiji, ponovno će pokrenuti ekološku dinamiku krajolika", rekao je indijski ministar okoliša Bhupender Yadav u objavi na društvenim mrežama.

Uprkos munjevitoj brzini ove životinje, gubitak staništa i nestašice hrane doveli su do nestanka geparda u Indiji. To je jedini veliki sisar koji je izumro u zemlji od njene nezavisnosti od britanske vlasti.

Azijski gepard nekoć se mogao pronaći u područjima koja se protežu od Arapskog poluotoka do Afganistana.

Sada se zna samo da je preživio u Iranu. Godine 2022. tamošnji vladini dužnosnici izvijestili su da vjeruju da ih je samo 12 još uvijek živo.

Uloženi su napori da se oživi broj geparda u Indiji od 1950-ih. Pokušaj da se dovedu iz Irana 1970-ih – kada je Iran imao oko 300 ovih životinja – nije uspio nakon što su pregovori okončani kada je šah svrgnut u Iranskoj revoluciji.

Indijski dužnosnici žele da ovaj posljednji pokušaj dugoročno uspije.

"Glavni cilj projekta reintrodukcije geparda je uspostaviti održivu metapopulaciju geparda u Indiji koja gepardu omogućuje obavljanje njegove funkcionalne uloge glavnog grabežljivca", reklo je tamošnje Ministarstvo okoliša.