Premijer Nikol Pašinjan pozvao je sugrađane Armenije da zaustave potragu za obnovom "historijske Armenije".

"Put kojim idemo doveo nas je do specifične države sa specifičnim granicama. Ovo nije poraz, već velika pobjeda naše svijesti nad našim osjećajima", rekao je Pašinjan govoreći u armenskom parlamentu u glavnom gradu Jerevanu, u odgovoru kritičarima koji ga pozivaju da se revanšira za gubitak Karabaha.

Prošle godine, Azerbejdžan je preuzeo punu kontrolu nad svojom međunarodno priznatom teritorijem Karabaha, koji je bio pod okupacijom armenskih snaga od 1991. Mnogi Armeni su na predaju separatističkih snaga gledali kao na poraz svoje zemlje i pozivali su na revanš.

"U Armeniji se formira državna ideologija, čija je srž država, suverenitet i nezavisnost. Ovo je historijsko dostignuće za građane Jermenije", rekao je Pašinjan, misleći na one koji žele dalju konfrontaciju po tom pitanju.

Pašinjan je opisao put koji se gradi u armenskom regionu Tavuš u blizini granice sa Azerbejdžanom kao "put od historijske Jermenije do stvarne", implicirajući da je Jerevan odustao od bilo kakvih daljih pretenzija na Karabah kako bi nastavio da se približava Azerbejdžanu.

Odnosi između Bakua i Jerevana ostali su napeti od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Većinu teritorije je oslobodio Azerbejdžan tokom 44-dnevnog rata u jesen 2020. godine, koji je okončan nakon mirovnog sporazuma uz posredovanje Rusije koji je otvorio vrata normalizaciji i demarkaciji njihove granice.

Prošlog septembra, Azerbejdžan je uspostavio puni suverenitet u Karabahu nakon "antiterorističke operacije" nakon koje su se separatističke snage u regionu predale.