U zajedničkoj operaciji Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, oslobođeni su na današnji dan, 3. novembra 1994. godine, Kupres i veći dio Kupreškog polja dotad okupirani od Vojske Rs-a.

Operacija pod imenom “Cincar” trajala je tri dana, a njome je otvorena strateška cesta Bugojno – Livno. Ova vojna operacija prva je zajednička akcija Armije RBiH i HVO-a poduzeta nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994. godine.

Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, VRS je odbačen dalje od planine Cincar, otvorena je cesta Bugojno – Livno, oslobođeni su veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela.

Velik uspjeh ove operacije bila je činjenica da je došlo do efikasne koordinacija Armije RBiH i HVO-a. Pokazalo se da bi daljnja saradnja tih dviju vojnih formacija pridonijela promijeni strateške situacije na terenu.

Operacija je počela 1. novembra, a ime je dobila po planini Cincar, koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i po njenom istoimenom vrhu.

Područje Kupresa bilo je okupirano od JNA i bosanskih Srba još od 1991. godine, a VRS je u svojim rukama držala strateški važne prijevoje Malovan i Kupreška vrata.

Oslobađanje ovog područja nije bilo samo vojno strateški važno: Hrvatima je to omogućavalo povratak protjeranog stanovništva a ujedno znatno smanjilo mogućnost napada VRS-a prema Šujici te Livnu i Tomislavgradu. S druge strane, Bošnjacima je oslobađanje ceste Bugojno – Livno bitno popravilo rute snabdijevanja iz Dalmacije prema srednjoj Bosni.

U akciju su učestvovale jedinice 7. korpusa Armije RBiH, dok je HVO sudjelovao sa svojom 1, 2. i 3. gardijskom brigadom.

Ova vojna akcija poslužila i za slabljenje i zaustavljanje neprijateljske ofenzive na Bihać koja je bila u toku.

“Uključivanjem hrvatskih snaga u završnicu operacije oslobađanja Kupresa, prekinuta je njihova dotadašnja dvogodišnja saradnja s srpskim agresorom i uspostavljena kvalitetna saradnja s Armijom RBiH koja je od ljeta 1995. omogućila objema stranama odlične borbene rezultate u Bosanskoj krajini. Oslobađanjem Kupresa značajno se i skratio logistički put ARBiH iz srednje Bosne do Splita na kojem do kraja rata nije bilo pljački kao u vrijeme dok je on išao preko Vran planine i Prozora”, izjavio je u vezi s oslobađanjem Kupresa general Fikret Ćuskić, nekadašnji zamjenik Mehmeda Alagića, komandanta 7. korpusa Armije RBiH.


General Armije RBiH Mehmed Alagić s vojnicima 7. korpusa