Na današnji dan, 17. novembra 1941. godine branitelji Novog Pazara, pod komandom Aćif ef. Hadžihametovića i uz pomoć albanskih dobrovoljaca pod komandom Šabana Poluže s Kosova, uspjeli su da osujete napad četnika u jednoj od presudnih bitaka za odbranu Novog Pazara tokom Drugog svjetskog rata.

U odlučujućim borbama s četničkim jedinicama, koje su u periodu od 4. oktobra do 7. decembra 1941. godine izvršile tri napada na Novi Pazar, Hadžiahmetovićeve snage potpomognute Bošnjacima iz Biševa i s Peštera, te posebno Albancima predvođenih Šabanom Polužom iz Drenice (Kosovo), izvojevale su pobjedu i odbile napade.

U knjizi "Novi Pazar i okolina", autora Ejup Mašović se navodi da je napad na Novi Pazar je izvršen 4. novembra 1941. godine, s ciljem da se grad stavi pod kontrolu i uništi muslimanskog stanovništva.

"Napad je trajao od četiri ujutro do 10 sati. Ovaj napad četnika je bio neuspješan. Aćif ef. u grad dovodi svježe snage i organizira napad na Rašku. Ovaj napad je počeo 16. novembra 1941. u 10 sati i završen 17. novembra oko 16 sati. Učestvovalo je oko 2. 600 branitelja grada (Albanaca i Bošnjaka) koji su bili dobro naoružani. Poslije prvog četničkog napada, Aćif ef. organizuje jedan protivnapad i četnicima. nanosi velike gubitke. U ovom slučaju je bio potpomognut od komandanta policije iz Tutina, Džemajia Koničanina, i od braće Bika i Deka Drešević. Imali su mogućnosti da zauzmu Rašku, ali su zaustavljeni od strane Njemaca koji nisu dozvolili da se tako nešto desi", navodi se u historijskim izvorima.

Drugi napad četnika na Novi Pazar je izvršen 21. novembra, s još većim snagama nego prvi put. Ovaj napad je trajao samo jedan dan. Tokom ovog napada, četnici spaljuju sva muslimanska sela. I ovog puta je Novi Pazar uspješno odbranjen.

Treći napad na Novi Pazar je bio specifičan. U ovom napadu su učestvovali i Nijemci, koje su četnici prevarili tako što su ih ubijedili da je grad pod kontrolom komunista. Pošto je počeo napad 4. decembra oko četiri sata ujutro, Nijemci otkrivaju prevaru i zajedno sa četnicima vraćaju se za Rašku.

Hadžihametović je odbranu grada sproveo kako bi zaštitio bošnjačko stanovništvo, a u pomoć su mu pristigle albanske jedinice s Kosova koji su također bili građani Jugoslavije, nisu došli iz Albanije, a neki su imali porodičnih i prijateljskih veza za Novopazarcima.

U tri napada tokom sukoba poginulo je više od 700 ljudi, od toga polovina, od prilike Albanaca, dok ostali poginuli su bili pripadnici oružanih snaga s teritorije Novog Pazara i Raške. U ovim oružanim sukobima nije bilo civilnih žrtava.