Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi oštro pali, nakon četiri dana rasta, što je ponajviše posljedica pritiska na tehnološki sektor, nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Facebooka, javlja Energypress. 

Pad indeksa u velikoj je mjeri posljedica pada cijene dionice Mete, krovne kompanije Facebooka, za više od 26 posto jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati i stagnacija broja korisnika te društvene mreže.

Tržišna vrijednost te kompanije pala je za 200 milijardi dolara, što je najveći dnevni gubitak ikada zabilježen na Wall Streetu.

Pod pritiskom su se našle i dionice ostalih društvenih mreža, pa je cijena Twittera pala više od 5, a Snapa više od 23 posto.

Nisu ostali pošteđeni ni drugi tehnološki divovi. Cijene dionica Alphabeta i Microsofta pale su više od 3, a Amazon.coma gotovo 8 posto.

Tehnološki sektor posljednjih je godina snažno rastao zahvaljujući okruženju s niskim kamatnim stopama, no to razdoblje primiče se kraju jer se u ožujku očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke.

Vjeruje se da će u idućem razdoblju Fed agresivno zaoštravati monetarnu politiku jer se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u gotovo 40 godina.

Zbog toga portfelj menadžeri moraju prilagođavati svoje portfelje budućem okruženju s višim kamatama.

Osim Feda, i druge središnje banke u svijetu zaoštravaju monetarnu politiku.

Jučer je britanska centralna banka ponovo, drugi sjednicu zaredom, povećala ključnu kamatu za 0,25 postotnih bodova, na 0,50 posto.

Na evropskim su berzama u utorak ujutro berzovni indeksi nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, no trguje se oprezno zbog rata u Ukrajini i rasta cijena nafte i sirovina, što podržava jačanje inflacijskih pritisaka.

Na azijskim su burzama u utorak burzovni indeksi porasli, ponajviše u rudarskom sektoru, zahvaljujući rastu cijena sirovina i nafte, a porasla je i vrijednost dolara prema košarici valuta.

Kada je riječ o valutnim vrijednostima dolara prema košarici valuta blago je porasla, nakon prošlosedmičnog pada za gotovo 1 posto.

Cijene su nafte, ipak, porasle, nakon što su prošloga tjedna pale drugu sedmicu zaredom, i to za više od 4 posto.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela skočila 3,04 posto, na 111,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,95 posto, na 107,80 dolara.