Rat Rusije protiv Ukrajine ima direktan uticaj na sport, a ekonomske veze s firmama koje dolaze iz zemlje kojom predsjedava Vladimir Putin počinju pucati. UEFA, Manchester United, Schalke 04 ili ekipa Haas Formule 1 su ih odlučile prekinuti, među mnogim drugima čak i po cijenu opstanja, što je slučaj sa timom Haas.

Schalke 04, sada u Drugoj Bundesligi, objavio je u četvrtak da uklanja reklamu Gazproma sa svog dresa, glavnog sponzora kluba od 2006. godine. "S obzirom na događaje i razvoj događaja u posljednjih nekoliko dana, Schalke 04 je odlučio ukloniti oglašavanje svog glavnog sponzora Gazproma sa svojih dresova", navodi se u saopćenju.

Kada je ugovor potpisan 2006. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin uslikan je s tadašnjim glavnim menadžerom kluba Clemensom Tönniesom, dok su njih dvojica držali dres ekipe. Procjenjuje se da je Gazprom ulagao devet miliona eura godišnje u Schalke, a duplo više davao je kada je klub bio u Bundesligi.

Prije nego što je izbio sukob, Gazpromov predstavnik u nadzornom odboru Schalkea Mathias Warnig već je dao ostavku. Poslovni čovjek i bivši saradnik Ministarstva državne sigurnosti, strašnog Stasija, u Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR), Warnig se smatra Putinovim čovjekom od povjerenja.

UEFA je također u delikatnoj poziciji zbog svog odnosa s Gazpromom, koji je sponzor Lige prvaka od 2012. godine. U maju 2021. UEFA i Gazprom potpisali su novi trogodišnji ugovor koji je uključivao nadolazeće Evropsko prvenstvo te finale Lige nacija 2021. i 2023. godine. “Gazprom se pokazao kao jedan od naših najpouzdanijih partnera i sretni smo što možemo pozdraviti firmu kao sponzora UEFA-inih takmičenja“, rekao je direktor marketinga UEFA-e Guy-Laurent Epstein.

Gazprom takođe ima čovjeka unutar UEFA-e, budući da je Alexander Djukov u njenom izvršnom odboru od aprila 2021. Prije nego što je postao predsjednik ruskog Fudbalskog saveza 2019. godine, bio je predsjednik Zenita iz Sankt Peterburga, gazpromovog kluba iz Putinovog rodnog grada.

Osim toga, predsjedava odborom naftnog konzorcija Gazprom njeft. Sankt Peterburg je bio mjesto održavanja ovosezonskog finala Lige prvaka, ali UEFA je odlučila utakmicu premjestiti u Pariz. Formula 1 je također otkazala VN Rusije, koja je trebala biti vožena u Sočiju 25. septembra.

Manchester United je još jedan klub koji ima značajne veze s Rusijom i preispituje svoj ugovor s ruskim zračnim prevoznikom Aeroflotom. Ovo je službeni klupski prevoznik od 2013. i onaj koji obično koriste na svojim evropskim putovanjima, ali ove sedmice nisu koristili njegove usluge za putovanje u Madrid na utakmicu Lige prvaka protiv Atlética. Britanska vlada zabranila je avionima Aeroflota let u zračnom prostoru Ujedinjenog Kraljevstva, a zračne vlasti te zemlje oduzele su im dozvole za letenje.

Tim Haas Formule 1 je tokom predsezonskih testova održanih u Barceloni odlučio ukloniti reklamu Uralkalija sa svojih bolidfa. Ova ruska firma za proizvodnju đubriva glavni je sponzor i velika ekonomska podrška sjevernoameričkom timu. Zahvaljujući novcu Uralkalija, u Haas je stigao ruski pilot Nikita Mazepin čiji je status sada u zraku. Mazepinov otac, Dmitrij, oligarh je blizak Putinu.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, zastupnik Laburističke stranke Chris Bryant zatražio je u Donjem domu da se zaplijeni imovina ruskog biznismena Romana Abramoviča u zemlji i da mu se spriječi da nastavi posjedovati Chelsea, klub koji je kupio 2003. godine i koji je aktualni prvak Evrope.