Politika | 02.07.2021.

Iz ljetne rezidencije Porto Montenegro

Radončić između južnoameričkih diktatora i robovlasnika na polju pamuka

Umjesto Onasisa, Radončić prije podsjeća na kakvog južnoameričkog diktatora iz vremena dok je Pablo Escobar izigravao Robina Hooda po Kolumbiji. Možda čak, bijel poput bjeloglavog supa koji je u stalnom lešinarenju na relaciji Porto Montenegro – Gusinje – Sarajevo – Beograd, najviše podsjeća na slike američkih robovlasnika na poljima pamuka iz 19. stoljeća. Neko bi čak mogao primijetiti da je ovo jeftina replika fotografija u bijela odjela obučenih britanskih kolonizatora iz Istočnoindijske kompanije koji su izrabljivali narode Južne Afrike i Indije.

F.M.B.

Do jučer je po medijima izjavljivao da Bakir Izetbegović i nekih “pet mafijaških porodica” žele u Bosnu i Hercegovinu uvesti neki “neobegovat” i prodati je “neosmanlijama” iz Turske. Obučen u bijelo, pokušavajući ostaviti dojam grčkog brodovlasnika Aristotelesa Onassisa, kapetan potonulog broda Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić ovih se dana javnosti pohvalio da je u “svojoj ljetnoj rezidenciji u Porto Montenegru” primio ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

No teško se oteti dojmu da je ova snobovska predstava kod građana Bosne i Hercegovine ostavila bilo kakav dojam, osim zgražanja. Naime, umjesto Onasisa, Radončić prije podsjeća na kakvog južnoameričkog diktatora iz vremena dok je Pablo Escobar izigravao Robina Hooda po Kolumbiji. Možda čak, bijel poput bjeloglavog supa koji je u stalnom lešinarenju na relaciji Porto Montenegro – Gusinje – Sarajevo – Beograd, najviše podsjeća na slike američkih robovlasnika na poljima pamuka iz 19. stoljeća. Neko bi čak mogao primijetiti da je ovo jeftina replika fotografija u bijela odjela obučenih britanskih kolonizatora iz Istočnoindijske kompanije koji su izrabljivali narode Južne Afrike i Indije.

Dakle, u susjednoj državi, gdje mu je ljetna rezidencija, predsjednik jedne bh. stranke raspravljao je o “problemu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli”. Očito da je na rivi Porto Montenegra Radončić sreo i pokojeg jahtaša i potencijalnog investitora s Kajmanskih otočja jer je saopćio da je “ovom prilikom razgovarao o potrebi otvaranja prostora novim investitorima u namjenskoj industriji, koja doživljava veliki razvoj i bilježi izvanredne ekonomske i razvojne rezultate”.

Na koncu je poručeno da se “znatan dio razgovora odnosio i na elaboraciju i analizu stanja u SBB-u, njegovom jačanju i pripremi predstojećeg kongresa”. Interesantno jer se upravo Džindić spominje kao Radončićev nasljednik na čelu SBB-a, pa je ovime Radončić želio poslati i neku poruku, koja više nikoga ne zanima jer je ta stranka u potpunom rasulu.

Da bi smanjio efekat političkog potonuća, iz ljetne rezidencije Radončić je svojim stranačkim robovima poslao jednu lijepu i osvježavaju fotografiju. Možda to čak ima i nekog efekta jer ovih dana SBB-ovci naveliko izdaju saopćenja i daju izjave moleći svog robovlasnika da ih ne napušta, jer samo on i samo on može izvesti Bosnu na pravi put. Bit će da im je još uvijek do bijeloga. Mislimo na pamuk i njegovo branje, naravno.

No, kako ustvari izgleda rezidencijalni boravak Fahrudina Radončića u Porto Montenegru pogledajte u galeriji fotografija: 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

BUDIMAC: Peglanje tursko-grčkih odnosa

Dedić: Vukoja će u Ustavnom sudu BiH biti puka ispostava Čovića

Nesagledive posljedice atentata: Evropa strahuje da joj se, nakon Fice, ne ponovi 1914. godina

Ibrahimović dočekao Izetbegovića u Podgorici