Jordansko-sirijska granica dugo je bila tranzitna tačka za krijumčarenje droge, a u proteklih nekoliko sedmice našla se pod pojačanim nadzorom. Operacije krijumčarenja i sukobi s trgovcima, koje Amman optužuje da su povezani s iranskim milicijama u Siriji, pogoršali su sigurnosnu situaciju posljednjih mjeseci.

Iako krijumčarenje duž granice nije ništa novo, nedavni događaji otišli su toliko daleko da su ugrozili stabilnost Kraljevine. Preferirana ruta za krijumčarenje oružja na Zapadnu obalu prolazi preko Jordana, a od rata su aktivnosti na toj ruti naglo porasle.

Jordan, koji graniči s Izraelom i okružen je Sirijom i Irakom, od 7. oktobra pokušava izbjeći širenje sukoba i traži pomoć od svojih partnera i saveznika.

Od sredine decembra pucnjave i prepadi su se intenzivirali unutar zemlje. Dana 18. decembra, krijumčari i militanti koji su prevozili drogu i oružje upali su na jordansku granicu u velikoj operaciji u kojoj je sudjelovalo oko 220 do zuba naoružanih muškaraca, koji su nosili maske.

"Vidimo novi stil operacije, u prirodi i metodi, tražeći sukobe i bitke s jordanskom vojskom kako bi se stvorile žarišne tačke na granicama ili unutar jordanskog teritorija", rekao je Amer al-Sabaileh, geopolitički stručnjak i nerezidentni istraživač u Stimsonov centru.

Prema sigurnosnim dužnosnicima i članovima sirijske opozicije, pobunjenicima su izravno pomagali policajci povezani s Hezbollahom, koje sponzorira Teheran.

U utorak je jordanski avion izveo četiri napada unutar Sirije na farme i skladišta za koja se pretpostavlja da ih koriste trgovci drogom povezani s Iranom.

Prema sirijskom opozicionom medijskom kolektivu Suwayda 24, udari su bili usmjereni na gradove Shaab i Arman, u pokrajini Suwayda pod kontrolom režima. Bio je to drugi napad ove vrste u sedam dana. U subotu je jordanska vojska objavila da je ubila nekoliko krijumčara koji su pokušali prijeći granicu iz Sirije.

"Više od pokušaja krijumčarenja, ovo su invazije", rekao je Riad Kahwaji, direktor Instituta za vojnu analizu Bliskog istoka i Zaljeva sa sjedištem u Dubaiju. “To je bez presedana. Ove skupine pokreću napade ne samo za krijumčarenje narkotika ili oružja koje se koristi za sitni kriminal, već i za transport topničkih raketa, vođenog oružja i eksploziva.”

U novembru je Wall Street Journal izvijestio da je dotok oružja iz Irana na Zapadnu obalu - preko jordanskog teritorija - za opremanje palestinskog Islamskog džihada, znatno porastao prošle godine.

Neposredno prije početka rata otkrivena je iranska krijumčarska ruta prema Zapadnoj obali preko Sirije i Jordana, bilježi izraelski dnevnik Haaretz.

Rečeno je da su ovom rutom krijumčareni snažni eksplozivi i oružje. Trenutačni razmjeri trgovine oružjem u Jordanu novi su fenomen koji bi mogao biti "uveliko povezan s ratom u Pojasu Gaze u ovom trenutku", rekao je Kahwaji.

Jordanskim vlastima krivac je očit. "Odgovornost za prisutnost bilo kakve milicije leži na sirijskoj državi, bez obzira na njezine veze s njom", rekao je u nedjelju glasnogovornik vojske brigadir Mustafa al-Hiyari.

“Iza ove organizirane akcije stoje vanjski planovi”, izjavio je, prikriveno govoreći o pristašama sirijskog režima.

Iran i Hezbollah odbacili su te optužbe kao "zapadnu zavjeru protiv Sirije".

Bashar al-Assad vratio se u Arapsku ligu prošle godine, a Jordan je ublažio svoje kritike prema Damasku, koji se smatra narko-državom zbog svoje uloge u proizvodnji i trgovini captagonom.

Nakon što je iz prve ruke vidio posljedice sirijskog građanskog rata, Jordan se približio sirijskom režimu 2021. i tvrdi da je primio 1,2 miliona izbjeglica od 2011. (brojku koju UN osporava, koji navodi gotovo 650.000 registriranih Sirijaca).

Međutim, povećane aktivnosti krijumčarenja potkopavaju saradnju Jordana i Sirije. U međuvremenu, režim u Damasku nije proveo svoja obećanja nakon reintegracije u arapsko okrilje, a imajući samo djelimičnu kontrolu nad svojim teritorijem, ima ograničene ovlasti u sigurnosnim pitanjima.

"Iranci i Rusi imaju potpunu kontrolu, posebno nad određenim dijelovima juga", rekao je Kahwaji. Ukazao je na prisutnost Hezbollaha u područjima blizu jordanske granice.

Ovo nisu umirujuće vijesti za jordansku monarhiju. Sada u svom četvrtom mjesecu, rat u Gazi prijeti da se proširi, posebno s napadima jemenskih Huta u Crvenom moru i ciljanim ubistvima koje izvode Izrael i Sjedinjene Države.

“Skupine koje podupire Iran iskorištavaju rat kako bi pojačale svoje aktivnosti krijumčarenja i prebacivale oružje koje bi moglo biti namijenjeno pobunjeničkim skupinama u Jordanu ili na Zapadnoj obali”, dodao je Kahwaji.

Uz pomoć Izraela, Jordan je uspostavio sigurnosne aranžmane duž granice sa Zapadnom obalom, kako bi spriječio krijumčarenje iz oba smjera.

Sabaileh vjeruje da se takva saradnja također mogla povećati na sjeveru zemlje u ovom trenutku, unatoč riziku s kojim se Jordan suočava da ga stanovništvo optuži za dvoličnost.

Službeni i povijesni položaj Ammana uvijek je bio propalestinski, a 60 posto ukupnog stanovništva zemlje je palestinskog podrijetla. Unatoč tome, postoji strah da bi daljnja eskalacija mogla rezultirati masovnim priljevom raseljenih osoba u Kraljevinu.

Koristeći godišnju pomoć Washingtona od oko 1,5 milijardi dolara, Kraljevina je 31. oktobra zatražila sustav protuzračne odbrane od svog saveznika.

"Važnost Jordana kao saveznika Zapada čini još važnijim suočavanje s ovim izazovima i osiguranje njegove sigurnosti", rekao je Sabaileh, koji predviđa jače odnose između Kraljevstva i SAD-a u pogledu sigurnosti granica.