Ambasador Palestine pri Ujedinjenim nacijama Riyad Mansour održao je danas govor tokom sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj je između ostalog usvojena rezolucija kojom se ojačava status Palestine u ovom tijelu.

U svom govoru, Mansour je rekao kako je ponosan na ovakvu odluku.

"Naša zastava se vihori visoko i ponosno u Palestini i širom svijeta te na kampusu Univerziteta Colombia. Postala je simbol svih oni koji vjeruju u slobodu i njime upravo vladaju svi oni koji više ne mogu stajati skrštenih ruku pred takvom potpunom nepravdom", rekao je Mansouru.

Poručio je da dok se danas o Palestini razgovarao u New Yorku, brojni Palestinci strahuju za svoje živote.

"Dok razgovaramo, 1,4 miliona Palestinaca u Rafi se pita da li će preživjeti danas", naveo je.

Ambasador je tokom govora potvrdio da će Palestinci nastaviti otpor te je poručio kako je Gazi pod hitno potrebna globalna solidarnost.

"Iako Palestinci neće nestati, izgubljeni životi i naneseni ožiljci ne mogu biti poništeni", zaključio je ambasador.

Podsjetimo, Generalna skupština UN-a danas je sa 143 glasa "za" usvojila rezoluciju kojom se ojačava status Palestine te se poziva Vijeće sigurnosti UN-a da ponovno razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u UN-u. Bosna i Hercegovina je glasala za rezoluciju. Od velikih sila rezoluciju su podržale Rusija, Kina i Francuska, protiv su bile Sjedinjene Američke Države, a Njemačka i Velika Britanija su bile suzdržane.