Rusija traži 4,4 miliona dolara naknade za travu koju su životinje pojele. Zbog toga Norveška sada popravlja dotrajalu ogradu između dviju zemalja kako bi spriječila buduće “ilegalne” prelaske granice.

Rusija je već poslala jedan zahtjev — s dva različita načina izračuna naknade — za ispašu odbjeglih sobova, rečeno je Business Insideru iz norveške Uprave za poljoprivredu.

Dvije metode daju "vrlo različite rezultate" - od 4.700 dolara do 4,4 miliona dolara - rekli su iz norveške uprave za poljoprivredu. Posljednji iznos dobiven je na temelju ukupnog broja dana koje su sobovi proveli na ispaši u nacionalnom parku.

Vlasti su saopćile da je većina (40 od 42) sobova koji su prešli u Rusiju vraćeno u Norvešku i zaklano zbog straha da će ponovo prijeći granicu. Preostala dva bi uskoro mogla biti vraćena i, nažalost, čini se da ih čeka jednaka sudbina.

U međuvremenu, norveška uprava za poljoprivredu podsjetila je ljude da drže svoje sobove pod kontrolom. Autohtoni narod Sami u Norveškoj čuva sobove.

- Strogo je zabranjeno prijeći granicu s Rusijom, a ta zabrana vrijedi i za sobove - stoji u saopćenju državne uprave za poljoprivredu.