Prva pozorišna trupa u Marijupolj je stigla 1847. godine pod vodstvom poduzetnika V. Vinogradova. Kako u gradu nije bilo pozorišta, trupa je svoje predstave izvodila u iznajmljenoj štali u Ekaterininskoj ulici.

U periodu između 1850. i 1860. godine štala u dvorištu mještanina Popova postala je prvo pozorište u gradu nazvano "Hram muze Melpomene". Zgrada je imala samo elementarne uslove za rad, ali svejedno su u njoj tokom nekoliko sezona nastupale mnoge trupe. To je uključivalo učešće provincijskih glumaca tog vremena.

Prva profesionalna pozorišna trupa u Marijupolju pojavila se 1878. godine. Početak Marijupoljskog teatra finansirao je sin bogatog trgovca Vasilija Šapovalova, koji je iznajmio prostoriju za pozorište. Ovdje počinje karijera glumaca Zagorskog, Linitskaja i drugih.

Novoizgrađeno pozorište otvoreno je 8. novembra 1887. godine, prvobitno nazvano Koncertna dvorana (kasnije Zimsko pozorište). Pozorište ima veliku scenu, udobna sjedišta, mjesto za orkestar i salu za 800 ljudi.

Od 1920. u marijupoljskom pozorištu djelovao je dramski kolektiv "Novo pozorište", a 1934 godine osnovano je Svedonjecko muzičko-dramsko pozorište sa sedištem u Marijupolju. Pozorište u Marijupolju 1959. godine dobija status Donjeckog državnog pozorišta.

Svečano otvaranje rekonstruiranog pozorišta u Marijupolju održano je 2. novembra 1960. godine, a 1978. pozorište je proslavilo 100 godina postojanja i tom je prilikom ovaj kolektiv odlikovan priznanjem za značajne zasluge u pozorišnoj umjetnosti.