Velika studija Pfizerove eksperimentalne antivirusne pilule, Paxlovid, otkrila je da ovaj lijek može smanjiti broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva od COVID-19 za gotovo 90 posto, objavili su iz ove kompanije.

Ohrabrujući rezultati Pfizera, koji su opisani u saopćenju za javnost, ali još uvijek nisu recenzirani, sugeriraju da bi oralne pilule koje se mogu uzimati kod kuće mogle skinuti sve veći teret s bolnica koje su još uvijek preopterećene pacijentima zaraženim virusom korona.

Kompanija je objavila rezultate studije u petak, dan nakon što je britanski regulator za lijekove objavio da je odobrio molnupiravir (Lagevrio), lijek koji su razvili Ridgeback Biotherapeutics i Merck Sharp i Dohme, kao prvu oralnu antivirusnu pilulu protiv virusa korona.

Paxlovid je kombinacija antivirusnog lijeka s ritonavirom, lijekom koji se obično koristi za liječenje virusa HIV/AIDS-a, piše Guardian.

Najnoviji podaci o Paxlovidu potječu iz analize 775 odraslih osoba koje su bile uključene u studiju. Oni koji su uzimali lijek imali su 89 posto manju stopu hospitalizacija ili smrti nakon mjesec dana uzimanja u usporedbi s pacijentima koji su uzimali placebo. Manje od jedan posto pacijenata koji su uzimali lijek morali su biti primljeni u bolnicu, a nijedan nije umro. U kontrolnoj grupi sedam posto je primljeno u bolnicu, a preminulo ih je sedam.

Mikael Dolsten, jedan od rukovodilaca sektora za razvoj novih proizvoda u Pfizeru, rekao je: „Nadali smo se da imamo nešto izvanredno, ali rijetko se može vidjeti da se novi lijekovi pojavljuju s gotovo 90 posto učinkovitosti glede prevencije odlaska u bolnicu i stoprocentnom zaštitom od smrti.“

Oni koji su učestvovali u studiji nisu bili vakcinisani, imali su blage do umjerene simptome COVID-19 te se smatralo da spadaju u rizičnu grupu stanovništva kada je riječ o mogućnosti hospitalizacije zbog osnovnih stanja kao što su pretilost, dijabetes ili bolesti srca. Liječenje je započelo u roku od tri do pet dana nakon što su pacijenti pokazali simptome i ono je trajalo pet dana.

Kao i s molnupiravirom, za koji je utvrđeno da može prepoloviti broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u rizičnih pacijenata, liječenje Paxlovidom mora se započeti ubrzo nakon pojave simptoma kako bi lijek mogao spriječiti umnožavanje i širenje virusa u dišnom sistemu te tako uzrokovati tešku bolest.

Prema Pfizeru, pregled sigurnosnih podataka kod 1.881 pacijenta otkrio je nuspojave u 19 posto onih koji su uzimali Paxlovid i u 21 posto onih koji su primali placebo.