Egipatska obavještajna služba tiho je izmijenila uslove prijedloga o prekidu vatre koji je Izrael već odobrio ranije ovog mjeseca, u konačnici poništivši dogovor koji je mogao osloboditi izraelske taoce i palestinske zatvorenike i otvorio put privremenom zaustavljanju borbi u Gazi, navodi CNN pozivajući se na anonimne izvore.

Sporazum o prekidu vatre koji je Hamas objavio šestog maja nije onaj za koji su Katar i Amerikanci vjerovali da je predstavljen toj organizaciji radi moguće konačne revizije, objasnili su izvori. Promjene koje su uvele egipatske obavještajne službe, čiji detalji nisu ranije objavljeni, izazvale su val bijesa i predbacivanja među američkim, katarskim i izraelskim zvaničnicima i ostavile pregovore o prekidu vatre u slijepoj ulici.

"Sve su nas prevarili", rekao je jedan od tih izvora za CNN. Direktor CIA-e Bill Burns, koji je predvodio američke napore da se postigne primirje, bio je u regiji kada je do njega stigla vijest da su Egipćani promijenili uslove sporazuma. Burns je bio bijesan i posramljen, naglasila je ista osoba, smatrajući da se zbog toga čini kao da nije bio svjestan ili da nije obavijestio Izraelce o promjenama.

Blagi Burns "bio je spreman eksplodirati", primijetio je izvor. Tri izvora upoznata s tim rekli su CNN-u da je viši zvaničnik egipatske obavještajne službe po imenu Ahmed Abdel Khalek odgovoran za izmjene. Riječ je o zcvaničniku bliskom šefu egipatske obavještajne službe, Abbasu Kamelu, koji je Burnsov kolega zadužen za egipatsko posredovanje u pregovorima o prekidu vatre.

Dokument Hamasa koji je dobio CNN u kojem se navodi verzija okvira oko kojeg su se dogovorili uključuje postizanje trajnog primirja i "održivog mira" koji se trebaju postići u drugoj fazi sporazuma u tri faze. Izrael je oklijevao pristati na razgovor o okončanju rata prije nego što Hamas bude poražen i taoci koji su zarobljeni u zarobljeništvu budu oslobođeni.

Sada, tri sedmice kasnije, kada su pregovori o mogućem primirju u zastoju, uključeni se pitaju o motivima Egipta, koji je godinama služio kao ključni posrednik između Izraela i Hamasa, posebice s pripadnicima terorističke organizacije unutar Gaze, da tajno izmijeni dijelove sporazuma.