Američki predsjednik Joe Biden naložio je ministru odbrane Lloydu Austinu da pripremi hitan plan za uspostavljanje američke vojne industrijske baze u Kraljevini Maroko, piše New York Daily News. Plan je predložen tokom sastanka na visokom nivou krajem decembra kada su Bajden i Ostin razgovarali o novoj američkoj globalnoj vojnoj strategiji.

Biden je rekao Austinu da podstakne Pentagon da olakša logističke i pravne aspekte ulaganja američke odbrambene industrije u Maroku. Jačanje vodeće uloge Rabata u borbi protiv terorizma, kao i njegova integracija u međunarodnu vojnu jednačinu, postići će se razvojem njegovih tehničkih vojnih sposobnosti.

Prema izvorima medija u SAD-u, prije sastanka s Austinom, Bajden je od direktora CIA-e Williama Burnsa dobio detaljan izvještaj o širenju ruskog utjecaja u Africi, uključujući Zimbabve, Sudan, Centralnoafričku Republiku, Alžir i zemlje Sahela i Sahare.

U izvještaju CIA-e navodi se da Rusija ne samo da snažno podržava alžirski režim vojno i politički, već razgovara i o uspostavljanju velike logističke baze koja bi joj dala važan izlaz u zemlje koje se nalaze južno od pustinje Sahare. Te aktivnosti ugrožavaju interese Washingtona i njegovih saveznika.