U Umjetničkoj je galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu postavljena samostalna izložbe bosanskohercegovačkog akademskog slikara, Memeda Klepe.

Na izložbi je predstavljeno preko 30 radova, uglavnom većeg formata iz domena apstraktne umjetnosti, iz najnovijeg ciklusa ovoga umjetnika, koji do sada nisu predstavljani javnosti.

Kako ističe autorica predgovora katalogu ove izložbe, Maja Abdomerović, radi se o ciklusu slika koji „...sublimira u sebi Klepina traganja iz prethodnih nekoliko godina. Educirani slikar u njemu, koji je prošao proces 'Metmorfoze' i pokazao da izvrsno vlada znanjem iz istorije slikarstva, u ovom ciklusu na platnima susreće Rothka i Rauschenberga. Klepo obojena geometrijska polja kombinira/ 'Combines' sa upotrebljenim, istrošenim, nađenim predmetima – krpama za brisanje kistova prilikom slikanja. Neke aplicirane (lijepljenjem ili šivanjem) bez intervencije umjetnika, a neke doslikavane ili docrtavane. Od navedenih elemenata gradi čvrstu i discipliniranu kompoziciju koja nosi platno. Tu kompozicijsku čvrstinu na marginama dopunjava svojom već prepoznatljivom 'ličnom piktografijom' koju u osnovi čine geometrijski oblici.“

Na otvaraju izložbe prisutnima su se obratili direktor Umjetničke galerije, Strajo Krsmanović, kustosica Maja Abdomerović i autor izložbe, Mehmed Klepo.

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine izložba će biti postavljena do 25. maja a potom će biti predstavljena u visočkoj Galeriji Likum '76 te u drugim bosankohercegovačkim gradovima.

Mehmed Klepo, akademski slikar, diplomirao je 1976. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Od 1980. do 2001. godine radio je kao kustos Umjetničke zbirke u Muzeju grada Sarajeva. Od prijema u ULUBiH 1978. godine izlaže na svim značajnim izložbama ULUBiH-a u zemlji i inozemstvu, a jedno vrijeme je obavljao i funkcije predsjednika umjetničkog savjeta ULUBIH-a i člana Upravnog odbora ULUBIH-a. Izlagao je u Sarajevu, Visokom, Zenici, Tuzli, Mostaru i drugim gradaovima u BiH, kao i u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Somboru, Rijeci, Dubrovniku, Mariboru, Podgorici, Skoplju, Istanbulu, Kairu, Ankari, Bredi, Luksemburgu, Baden-Badenu, Fuldi, Amsterdamu, Beču, Bratislavi, Hagu, Ahenu i drugim evropskim gradovima.

Kao jedan od predstavnika bosanskohercegovačkog slikarstva uvršten je u ediciju Umjetničke galerije Bosne i Hrcegovine “Umjetnost Bosne i Hercegovine 1974-1984”, u monografiju Nikole Kovača “Slikarstvo Bosne i Hercegovine 1945-1990”, u knjigu o likovnim umjetnostima “Labirinti slike” Vefika Hadžismajlovića te poslijeratnu postavku Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine (do 2001. godine).

Kao istaknuti i priznati umjetnik uključen je u mnoge značajne selektivne izložbe i projekte koji su Bosnu i Hercegovinu predstavljali na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni.