Nedavno samoubistvo mladog zaljubljenog para u Pakistanu, razdvojenog nametanjem vjenčanja koje su roditelji organizirali za mladu, još jednom je ukazalo na poteškoće sa kojima se susreću mladi ljubavni parovi u ovoj konzervativnoj islamskoj zemlji.

Adnan Ali i Muqaddas Bibi, oboje stari 19 godina, otrovali su se 4. novembra u dvorištu škole u svom rodnom gradu, koji se nalazi u sjeveroistočnom okrugu Faisalabad. Po dolasku u bolnicu proglašeni su mrtvima.

Par je počinio samoubistvo zbog vjenčanja koje su Bibini roditelji dogovorili s muškarcem po svom izboru. Arshad Bogan, policajac zadužen za istragu događaja, objasnio je da je par od svoje rodbine zatražio dopuštenje za vjenčanje.

“Dan prije incidenta Adnan je rekao starijoj sestri da će počiniti samoubistvo ako ne oženi Bibi, iako njegova porodica to nije shvatala ozbiljno”, rekao je Bogan. Rodbina para protivila se vjenčanju jer su pripadali različitim kastama. Iako islam ne priznaje sistem kasti, ova hijerarhijska organizacija društva vrlo je prisutna u Pakistanu i drugim južnoazijskim zemljama poput Indije. Međutim, Adnanov otac je rekao da mu sin nikada nije kazao da želi da oženi mladu ženu. “Da me je pitao, otišao bih tražiti ruku za svog sina.”

Događaj je kratko opisan u lokalnoj štampi ali daleko je od izoliranog incidenta u konzervativnom Pakistanu.

Država, u kojoj je prema podacima Komisije za ljudska prava 2020. godine život oduzelo ukupno 1.735 ljudi, nema službenih podataka o broju ljudi koji su izvršili samoubistvo zbog prisilnih brakova, iako se povremeno takvi događaji nađu kao tema lokalnih medija.

U Pakistanu su porodično dogovoreni brakovi norma, postavljeni na temelju različitih faktora kao što su kasta, etničko porijeklo ili socio-ekonomski status para.

U slučaju žena, većina porodica smatra da ih ima pravo udati za čovjeka za kojeg vjeruju da je pravi, smatra bivša direktorica nacionalne komisije za stanje žena Khawar Mumtaz.

"Pristanak većine žena se ne traži", rekla je Mumtaz, prije nego što je dodala da su "neke prisiljene, a druge možda ne, samo im se kaže da je njihov brak dogovoren".

Zaljubljivanje u pogrešnu osobu u Pakistanu može se platiti smrću, a uobičajena su ubistva iz časti, ubistva koje su izvršili članovi porodice zbog moralnog zgražavanja. Nevladina organizacija Pakistan Human Rights Commission prijavila je 488 smrtnih slučajeva - 326 žena i 162 muškarca - samo u 2019. godini.

Mumtaz je rekla da brakovi iz ljubavi čine vrlo nizak postotak onih koji su registrirani u Pakistanu. Prema Gallup studiji provedenoj 2019. u toj azijskoj zemlji, 85% ispitanih potvrdilo je da su se vjenčali ugovorenim brakom, a samo 5% vjenčalo se iz ljubavi.

Kako je objasnila direktorica pakistanskog Vijeća za islamsku ideologiju, Qibla Ayaz, nametanje ugovorenih brakova više je posljedica običaja zemlje nego normi koje diktira islam. “Islam daje pravo i ženama i muškarcima da pristanu prije sklapanja braka”, kazala je.