Utjecaj Saudijske Arabije proširio se dublje na muški tenis nakon što je ATP Tour dogovorio "višegodišnje strateško partnerstvo" s Fondom za javna ulaganja Kraljevstva.

Kao rezultat dogovora, ATP ljestvica, plus nagrada za prvog igrača svijeta na kraju godine, bit će nazvana po PIF-u. PIF će također imati logo na terenu na velikim ATP 1000 turnirima u Indian Wellsu, Miamiju, Madridu i Pekingu, kao i na ATP finalu u Torinu na kraju sezone.

Međutim, dok sporazum povećava utjecaj Saudijaca u profesionalnom tenisu, on ne predstavlja izravan izazov postojećem poretku. Iako, Saudijska Arabija još nema vlastiti turnir serija 1000 –jasno je dala do znanja da želi organizirati.

ATP je ustvrdio da će novi ugovor – za koji se smatra da ima sedmoznamenkastu vrijednost – “podići dugoročnu budućnost tenisa”.

Massimo Calvelli, glavni izvršni direktor ATP-a, rekao je: “Naše strateško partnerstvo s PIF-om označava veliki trenutak za tenis. To je zajednička predanost pokretanju budućnosti sporta. S PIF-ovom predanošću sljedećoj generaciji – poticanju inovacija i stvaranju prilika za sve – pozornica je postavljena za transformativno novo razdoblje napretka.”

ATP je također otkrio da će PIF pridonijeti strateškom planu OneVision, što ga stavlja u središte politike sporta.

Saudijska Arabija je u proteklih nekoliko godina mnogo uložila u razne sportove, uključujući nogomet, Formulu 1, boks i golf, u, kako kaže, pokušaju diversifikacije svog gospodarskog portfelja od nafte, te nastoji učiniti zemlju privlačnijim mjestom za život kao dijelom svog plana Vizija 2030.

Nekoliko velikih teniskih zvijezda već je igralo na unosnim egzibicijskim turnirima u Kraljevstvu, dok će se novi događaj, "6 Kings Slam" - na kojem će nastupiti Novak Đoković, Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Jannik Sinner, Daniil Medvedev i Holger Rune - održati u oktobru.

U međuvremenu se nastavlja rasprava o tome da bi Saudijska Arabija mogla biti domaćin ženskog WTA finala, a velikani tenisa Chris Evert i Martina Navratilova protive se takvom potezu, što je izazvalo oštre kritike saudijskog ambasadora u SAD-u.