Saudijska Arabija jedna je od najbogatijih zemalja na svijetu. Važna ekonomija, s prirodnim resursima procijenjenim na više od 34 milijarde dolara,  sa najprofitabilnijom kompanijom na svijetu (Saudi Aramco) koja vadi naftu na  velikim naftnim poljima. Sada grade grad budućnosti: The Line.

Novi grad izranja od nule između granica Saudijske Arabije, Jordana i Egipta. Njegov strateški položaj omogućit će mu da se letom od samo nekoliko sati poveže sa gotovo polovinom svjetske populacije. Počelo je 2021. godine kada je saudijski prijestolonasljednik, Mohammed bin Salman, predstavio program kroz svoju firmu NEOM.

To mjesto pretenduje da postane dom za milione ljudi (prognozira se oko devet miliona stanovnika) i prostirat će se na površini od samo 34 kvadratna kilometra, s ciljem da svaki od stanovnkika može pokriti sve svoje dnevne potrebe za pet minuta hoda.

Prema dosadašnjim podacima saudijskih vlasti, procjenjuje se da će cijela metropola dosezati visinu od oko 500 metara, širinu od 200 metara i protezat će se ravnom linijom od 170 kilometara. "Nešto ambiciozno poput egipatskih piramida", kazao je prijestolonasljednik svojim zvaničnicima,

Ključ projekta će biti dva ogromna paralelna nebodera, koji će biti potpuno ostakljene zgrade. Mirror Line (kako će se obje konstrukcije zvati) popet će se na 487 metara i bit će raspoređen duž nešto više od 120 kilometara kroz pustinjski teren, obale i planine.

Zgrade će imati hotele i rezidencije, a vertikalna poljoprivreda bit će implementirana za uzgoj povrća, koje će se samostalno sakupljati i pakirati te premještati u zajedničke trpezarije i kuhinje za druženje. Tamo bi se služili doručak, ručak i večera za stanovnike, koji bi plaćali pretplatu.

U planu je i stadion te marina za luksuzne jahte. Procjenjuje se da su neboderi vrijedni oko milijardu dolara, a dizajnirao ih je američki Morphosis Architects, a u posao je bilo uključeno najmanje devet drugih dizajnerskih i inženjerskih konzultanata.

Što se tiče datuma, saudijski princ je objasnio da će se i neboderi i sam grad morati rješavati u fazama, te da bi razvoj mogao trajati pedeset godina. Projekcije su u suprotnosti sa Saudi Vision 2030, planom kojim saudijske vlasti žele smanjiti ovisnost zemlje o nafti.

Ogromna metropola koju saudijske vlasti imaju u svojim planovima osmišljena je tako da daje prednost novoj tehnologiji, vertikalnoj poljoprivredi i obnovljivim izvorima energije.

Naime, grad će koristiti sunčevu energiju i energiju vjetra i desaliniziranu vodu. Grad želi definitivno ostaviti automobile po strani, a još se ne zna da li će u njemu prevladati leteći taksiji ili dronovi ili vozovi magnetske levitacije. Sistem javnog prevoza biće od velike važnosti jer je predviđeno da se s jednog kraja grada na drugi može stići za manje od pola sata.