Saudijska Arabija imenovala je dvije žene na visoke funkcije u administraciji koja nadzire dvije svete džamije za muslimane, u Mekki i Medini, prenosi Anadolija.

Al-Anoud Al-Aboud i Fatima Al-Rashoud imenovane su za pomoćnice šeika Abdulrahmana Al-Sudaisa, predsjednika Općeg predsjedništva za pitanja dviju svetih džamija, prenio je portal Arab News. Obje imaju doktorsko zvanje.

Druge žene su imenovane na funkcije zadužene za nadgledanje različitih odjela u predsjedništvu, uključujući Kameliju Al-Daadi, pomoćnicu podsekretara za administrativne i službeničke poslove žena.

Posljednjih godina Saudijska Arabija usvojila je politike za osnaživanje žena i omogućila im da zauzmu visoke položaje u javnim institucijama kraljevstva.

Ženska radna snaga u naftom bogatoj zemlji naglo je porasla posljednjih godina, dostigavši oko 33 posto u 2020., u odnosu na 20 posto koliko je bilo u 2018., podaci su Brookings Instituta.

Ovakva praksa vlasti Saudijske Arabije ide u prilog ranijim najavama promjena u ovoj zemlji, koje su osim na planu vanjske politike vidljive i unutar zemlje.