Srbijanski trener Savo Milošević (50) novi je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Odlučio je to tako Fudbalski savez BiH na vanrednoj sjednici održanoj danas u Sarajevu.  

Milošević je bivši fudbaler nekoliko evropskih klubova, između ostalih, igrao je za španske klubove Real Zaragozu, Espanjol, Osasunu i Celtu a u trenerskoj karijeri je dosad vodio srbijanski Partizan i slovenačku Olimpiju, bez većih uspjeha. Sasvim sigurno je to da će mu vođenje reprezentacije Bosne i Hercegovine biti najveći izazov u dosadašnjoj karijeri.

Bit će već treći selektor BiH od početka godine, odnosno, nakon šest utakmica kvalifikacija za EURO 2024. Faruk Hadžibegić vodio je ekipu od januara do juna, a Meho Kodro tek zadnjih mjesec i po, u samo dvije utakmice.

BiH je od otkaza Kodri bila bez selektora pa je pozive igračima za predstojeće utakmice u kvalifikacijama, 13.oktobra u Lihtenštajnu i tri dana kasnije protiv Portugala u Zenici, poslao FS BiH. 

Savo Milošević je rođen 2. septembra 1973. godine u Bijeljini, a priofesionalnu karijeru počeo je u beogradskom Partizanu sa kojim je osvojio titule prvaka 1993. i 1994. godine, kao i kup Jugoslavije 1994. godine. Kao trener Partizana, osvojio je kup Srbije 2019. godine.

Iz Partizana je otišao 1995. godine u Aston Vilu gde je igrao tri sezone. Nakon Engleske igrao je još u Španiji i Italiji da bi igračku karijeru završio 2008. godine u Rubinu iz Kazanja sa kojim je osvojio titulu prvaka Rusije.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 102 utakmice i postigao 37 golova. Igrao je na dva svjetska prvenstva, 1998. i 2006. godine kao i na Evropskom prvenstvu 2000. godine, na kojem je sa šest golova bio najbolji strijelac.

BiH se nalazi u Grupi J  kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u nogometu koje će se igrati u Njemačkoj.  2024. U njoj su još Island, Portugal, Slovačka, Luksemburg i Lihnetnštajn a dvije najbolje ekipe direktno će se kvalifikovati za finalni turnir.

BiH nakon šest kola ima omjer od dvije pobjede i četiri poraza i trenutno je ostala samo na teoretskim šansama za direktan plasman na EURO.