Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, sastao se danas u svom uredu sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, saopćili su iz Rijaseta BiH.

Razgovarali su o aktualnim političkim i društvenim prilikama u Bosni i Hercegovini i pravcima relaksacije političkih prilika u našoj zemlji.

˝Razjasnili su nepreciznu izjavu Visokog predstavnika, nedavno izrečenu u Budimpešti, u vezi sa Genocidom u Srebrenici, koja se u dijelu javnosti razumjela na način da je izazvala uznemirenost. Složili su se da je neophodno u javnom obraćanju iskazati dodatnu pažnju kada su u pitanju osjetljive teme kao što je, primjerice, Genocid u Srebrenici˝, navodi se u saopćenju.

Iz OHR-a BiH povodom današnjeg susreta kratko su naveli:˝Mi se razumijemo - dobra razmjena mišljenja između visokog predstavnika Christiana Schmidta i Reisu-l-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Huseina-ef. Kavazovića, o važnosti pažljivog izražavanja˝.

Schmidt je prošle sedmice na Budapest Balkan forumu u Mađarskoj, između ostalog, govorio i o Genocidu o Srebrenici, a rekao je da je to “situacija u stilu genocida”, što je izazvalo val ogorčenja i kritika.

Iz OHR-a su tada odbacili kritike, navodeći da je stav Visokog predstavnika o srebreničkom Genocidu više nego jasan i više puta istican, a da zlurade interpretacije, kako su naveli, ne žele komentirasti. Dodali su da ova tema zahtijeva odgovoran pristup i da su u kontaktu s Memorijalnim centrom Srebrenica i Majkama Srebrenice kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi. U vezi s ovim slučajem, objavili su video Schmidtovog obraćanja snimljen u Potočarima 11. jula prošle godine, prilikom obilježavanja 27. godišnjice Genocida.