U izvještaju UN-u koji je bio u posjedu Guardiana, Christian Schmidt, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, rekao je da ako srpski separatisti izvrše svoju prijetnju da će ponovo stvoriti svoju vojsku, cijepanjem nacionalnih oružanih snaga na dva dijela; međunarodne mirovne snage bi morale biti vraćene u Bosnu i Hercegovinu da zaustave klizanje ka novom ratu.

Međunarodne mirovne snage u Bosni trenutno imaju 700 vojnika snaga EU (Eufor). NATO ima formalnu zapovijednu vlast sa sjedištem u Sarajevu. Godišnji mandat za Eufor i NATO ove sedmice trebao bi biti obnovljen u Vijeću sigurnosti UN-a, ali je Rusija zaprijetila da će blokirati rezoluciju ako se ne uklone sve nesuglasice oko visokog predstavnika, potencijalno potkopavajući Schmidtov autoritet kao “nadzornika” provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine

U svom prvom izvještaju otkako je stupio na funkciju u augustu, Schmidt, bivši ministar njemačke vlade, upozorio je da se Bosna suočava s “najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu”.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik prijeti da će se povući iz institucija na državnom nivou, uključujući nacionalnu vojsku izgrađenu uz međunarodnu pomoć u posljednjih četvrt stoljeća, i rekonstituisati srpske snage. Dodik je 14. oktobra rekao da će natjerati bosansku vojsku da se povuče iz Republike srpske (“srpska polovina Bosne”) tako što će opkoliti njene kasarne i da ako zapad pokuša vojno intervenirati, on ima "prijatelje" koji su obećali da će podržati srpsku stvar, a pretpostavljena referenca su Srbija i Rusija.

Policija bosanskih Srba izvela je prošlog mjeseca "kontraterorističke" vježbe na Jahorini, odakle su srpske snage bombardovale Sarajevo tokom opsade 1992-1995.

"Ovo je jednako secesiji bez njenog proglašenja", napisao je Schmidt u izvještaju dostavljenom generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu u petak. On je rekao da Dodikovi postupci “ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona već – ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica – mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Visoki predstavnik rekao je da je moguće da će doći do sukoba između bosanskih nacionalnih agencija za provođenje zakona i policije bosanskih Srba.

“Ako se oružane snage Bosne i Hercegovine “rascijepe na dvije ili više vojski, nivo međunarodnog vojnog prisustva bi zahtijevao ponovnu procjenu”, upozorio je Schmidt. “Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio bi Dejtonski sporazum, dok bi nestabilnost u Bosni i Hercegivini imala šire regionalne implikacije“, rekao je on. “Izgledi za dalje podjele i sukobe su vrlo realni.”

Schmidtova upozorenja izrečena su dok je Vijeće sigurnosti UN-a pripremalo svoju godišnju rezoluciju kojom se obnavlja mirovni mandat za Eufora i NATO-a, glasanjem već u srijedu. Moskva prijeti da će blokirati rezoluciju.

Kremlj se usprotivio Schmidtovom imenovanju od strane Vijeća za implementaciju mira, ad hoc multinacionalnog tijela osnovanog za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, i odbija priznati njegovu vlast.

"Sumnjam da Rusija zaista želi da ukine autoritet ureda visokog predstavnika tako što će ga spriječiti da izvještava Vijeće", rekao je diplomata blizak ovim diskusijama.

(Izvor: The Guardian)