Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi započeo je dvodnevnu posjetu Kataru, njegovu prvu otkako su Kairo i Doha obnovili odnose prošle godine nakon regionalnog diplomatskog raskola.

Sisi, koji je u utorak stigao u Dohu, trebalo bi da razgovara o bilateralnim i regionalnim pitanjima sa katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom al Tanijem, koji je posjetio Egipat u junu, piše TRT WORLD.

Posjeta dolazi u trenutku kada Egipat traži dalju finansijsku podršku i ulaganja kako bi ublažio ekonomski šok izazvan sukobom Rusije i Ukrajine.

Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein bojkotirali su Katar od 2017. zbog optužbi da podržava terorizam, što je Katar negirao. Početkom prošle godine postignut je sporazum o okončanju nesuglasica, a Katar i Egipat su brzo krenuli u obnovu odnosa.

Tokom posjete Sisi će se sastati sa katarskim kompanijama i egipatsko-katarskim poslovnim savjetom, rekla su dva egipatska diplomatska izvora.

Finansijski pritisak

Finansijski pritisak na Egipat se pooštrio nakon ruske ofanzive na Ukrajinu u februaru zbog smanjenja investicija, gubitka prihoda od turizma i rasta globalnih cijena roba i hrane. Kairo već nekoliko mjeseci pregovara o novom zajmu s Međunarodnim monetarnim fondom.

U junu je egipatsko ministarstvo finansija saopćilo da je Katar tri mjeseca ranije položio depozite u egipatskoj centralnoj banci od 3 milijarde dolara i da se raspravlja o dodatnih 2-3 milijarde dolara ulaganja. Ranije se u centalnoj banci nalaze depoziti od 5 milijardi dolara iz Saudijske Arabije i 3 milijarde dolara iz UAE. I UAE i Saudijska Arabija su također nedavno investirali u Egipat putem svojih državnih fondova.

Ova posjeta je dio procesa pomirenja na Biskom istoku koji je započeo na kraju Trampovog nandata, a ubrzan je tokom agresije Rusije na Ukrajinu kad je postala sve više vidljiva udaljenost arapskih monarhija od Amerike. Sa jedne strane Arapima odgovara povećanje cijene energenata, ali su sa druge strane izloženi socijalnom pristiksu jer uvoze većinu potreba za hranom.